Finanskommentar rystet Google

En liten kommentar fra Googles finansdirektør utløste et kraftig kursfall.

En liten kommentar fra Googles finansdirektør utløste et kraftig kursfall.

Google er skyhøyt priset på børsen i forventning om at selskapets eventyrlige vekst vil fortsette. Investorer reagerer derfor veldig kraftig på nyheter som kan indikere at veksten vil avta.

Finansdirektøren i Google skremte i går investorene med en advarsel om at selskapets vekstrate ville reduseres. Det resulterte i at Google-aksjen i går falt hele 13 prosent før den tok seg inn igjen mot slutten av dagen og endte på en 7 prosents nedgang.

– Google nærmer seg punktet hvor loven om de store tall begynner å gjelde, sa finansdirektør George Reyes på en investor konferanse med Merrill Lynch ifølge Wall Street Journal.

Det var nok til at markedet reagerte.

Det er vanskeligere for et stort selskap å øke inntjeningen i et raskt tempo enn for et lite. Å doble fra en million kroner til to er relativt enkelt. Å doble fra 10 millioner til 20 er vanskeligere, men fortsatt overkommelig. Når det begynner å bli snakk om en slik økning fra milliardsummer blir det fort veldig vanskelig. Andre store selskaper har tilsvarende problemer. Microsoft må for eksempel øke sin omsetning med tall tilsvarende et selskap på størrelse med Adobe bare for å innfri investorenes forventninger.

Noen analytikere tolket signalene fra finansdirektøren som at Google nå er ferdig med det de kaller å plukke «the low hanging fruits», et begrep de bruker om å plukke de lettest tilgjengelige inntektene først og at det nå blir tyngre å generere nye kunder og mer inntekter.

digi.no har nylig skrevet om at Google tester ut et samarbeid med Dell der de kan ende opp med å betale en milliard dollar over tre år for en avtale om å få sin programvare forhåndsinstallert på Dells maskiner. Det ble tolket negativt av investorene som da uttrykte frykt for at Google ville få økte utgifter i sin jakt etter nye kunder. Finansdirektørens uttalelser bekrefter således denne frykten.

– Vi må finne andre måte å tjene penger på vår forretning, sa også finansdirektøren på konferansen.

Han trodde imidlertid på fortsatt vekst fra søkeinntektene og mente at fremtidig vekst vil komme fra organisk vekst, inkludert en økning i antall søkeforespørsler. Reyes trakk frem søk fra mobiltelefoner og søk relatert til geografisk lokalisering som områder med stort potensial.

– Jeg er absolutt ikke pessimistisk. Jeg tror vi har mye vekst foran oss. Spørsmålet er hvor kraftig vekst, svarte Reyes på kritiske spørsmål fra analytikerne på investorkonferansen.

Analytikerne var ikke like negative til finansdirektørens advarsel som selve markedet var. De mente at Reyes kommentarer ikke anslo verken lavere eller høyere vekst en hva som tidligere har blitt varslet fra Google, selv om de er skuffet over hvor lite Google forteller om hva selskapet tror om fremtiden.

P/E, eller Price/Earnings er en av indikatorene som investorer pleier å bruke for å sammenligne prisingen av aksjer. Det er et måltall som sier noe om hvor mange ganger selskapets resultat selskapet prises til. En P/E på 10 tilsier at selskapet er priset til 10 ganger så mye som overskuddet. Det betyr at investeringen vil betale seg i løpet av 10 år hvis den hadde vært konstant.

Selskaper som investorer har store forventninger til har en høyere P/E. Microsoft har stagnert litt på børsen de siste årene og prises til en P/E på 22, mens Google i dag har en P/E på 77. På det meste var prisingen oppi en P/E på 90. Dette er svært høye tall og signaliserer en forventning fra markedet om at Google skal vokse kraftig fra den størrelsen og fortjenesten de har i dag.

Der er i lys av dette at markedet reagerer så kraftig på en tilsynelatende fornuftig og nøktern uttalelse fra finansdirektøren om at veksten sannsynligvis vil avta litt etter hvert.

Til toppen