Finland og USA går etter nytt nettverk

Piratjegernes fokus har vært på Kazaa og følger nå etter brukerne som har flyktet til nye nettverk.

Aksjoner i USA og Finland i går markerer en ny fase i film- og musikkbransjens kamp mot pirater. Hittil har bransjen gått etter sentraliserte nettverk og saksøkt selskapene som driver dem. I tillegg har man saksøkt enkeltbrukere som har delt ut store mengder filer.

Dette har fått mange brukere til å flykte til nye typer mer avanserte fildelingsprogrammer. Programmer som edonkey, Direct Connect og Bittorrent er populære fordi de er mer distribuerte og kan være vanskeligere å spore og stenge.

Men i går raidet finsk politi en populær finsk Bittorrent-oversikt og anholdt de fire som drev siden, skriver idg.se. En Bitttorrent-server inneholder ikke selve det piratkopierte innholdet, men viser en oversikt over innhold som ligger spredd hos brukere av systemet.

Aksjonen i Finland var en del av en internasjonal aksjon initiert av den amerikanske bransjeforeningen Motion Picture Association of America (MPAA).

MPAA har stevnet rundt 100 operatører av Bittorrent-oversikter både i USA, England, Finland, Holland og Frankrike.

Foreløpig har det ikke vært gjennomført noen samlede aksjoner mot norske brukere av fildelingsnettverk, hverken av Kazaa eller de distribuerte systemene som Bittorrent.

Til toppen