Finland og USA går etter nytt nettverk

Piratjegernes fokus har vært på Kazaa og følger nå etter brukerne som har flyktet til nye nettverk.

Piratjegernes fokus har vært på Kazaa og følger nå etter brukerne som har flyktet til nye nettverk.

Aksjoner i USA og Finland i går markerer en ny fase i film- og musikkbransjens kamp mot pirater. Hittil har bransjen gått etter sentraliserte nettverk og saksøkt selskapene som driver dem. I tillegg har man saksøkt enkeltbrukere som har delt ut store mengder filer.

Dette har fått mange brukere til å flykte til nye typer mer avanserte fildelingsprogrammer. Programmer som edonkey, Direct Connect og Bittorrent er populære fordi de er mer distribuerte og kan være vanskeligere å spore og stenge.

Men i går raidet finsk politi en populær finsk Bittorrent-oversikt og anholdt de fire som drev siden, skriver idg.se. En Bitttorrent-server inneholder ikke selve det piratkopierte innholdet, men viser en oversikt over innhold som ligger spredd hos brukere av systemet.

Aksjonen i Finland var en del av en internasjonal aksjon initiert av den amerikanske bransjeforeningen Motion Picture Association of America (MPAA).

MPAA har stevnet rundt 100 operatører av Bittorrent-oversikter både i USA, England, Finland, Holland og Frankrike.

Foreløpig har det ikke vært gjennomført noen samlede aksjoner mot norske brukere av fildelingsnettverk, hverken av Kazaa eller de distribuerte systemene som Bittorrent.

Til toppen