TELEKOM

Finland skeptisk til USAs Nokia-planer

Finlands kommunikasjonsminister avviser ideen om at USA skal kjøpe majoriteten av aksjene i Nokia og Ericsson for å demme opp for Huaweis 5G-dominans.

Finlands kommunikasjonsminister avviser ideen om at USA skal kjøpe majoriteten av aksjene i Nokia og Ericsson for å demme opp for Huaweis 5G-dominans.
Finlands kommunikasjonsminister avviser ideen om at USA skal kjøpe majoriteten av aksjene i Nokia og Ericsson for å demme opp for Huaweis 5G-dominans. Foto: Alastair Grant, AP / NTB scanpix
14. feb. 2020 - 09:30
Huawei avviser anklagene om at selskapet utgjør en sikkerhetsrisiko.
Les også

Astrup: Norske myndigheter vil ikke gripe inn mot Huawei

Det var forrige uke at justisminister William Barr uttalte at USA burde sette inn landets store «markeds- og finanskrefter» for å gjøre de nordiske selskapene bedre i stand til å konkurrere med kinesiske Huawei, som USA anklager for å ha for tette bånd til Kinas regjering og etterretningstjeneste.

– Jeg tror selvstendigheten til Nokia og Ericsson er bra som den er, sa kommunikasjonsminister Timo Harakka til nyhetsbyrået AFP på en konferanse om 5G-sikkerhet torsdag.

Harakka sier han er skeptisk til forslaget fra den amerikanske justisministeren.

– Det ville vært ganske ironisk, hvis vi vil verne om markedsøkonomien og kapitalismen, om vi skulle bruke samme metode som vi kritiserer Kina for å bruke, sa han.

Svartelistet i USA

USA sliter med å håndtere Huaweis dominans i markedet. Selskapet er en av verdens største produsent av telekommunikasjonsutstyr og har solgt 5G-utstyr til mange land.

Huawei er svartelistet av myndighetene i Washington på grunn av de tette båndene selskapet har til kinesiske myndigheter og etterretningstjenesten. USA har likevel ikke klart å overbevise europeiske land om å følge etter.

Torsdag langet amerikanske påtalemyndigheter igjen ut mot Huawei og anklager den kinesiske telegiganten for å ha stjålet handelshemmeligheter og for å ha hjulpet Iran med å spore demonstranter.

Samme dag ble Huawei innvilget nye 45 dager til å selge utstyr til amerikanske selskaper mens USA søker etter alternativer til den kinesiske telegiganten.

Flere leverandører

Arne Erik Berntzen er IT-direktør i Posten Norge, som nå har tatt i bruk 5G i stedet for ADSL i Elverum. Det er trolig startskuddet for en større omlegging.
Les også

Posten tar i bruk 5G som erstatning for kablet nettverk. IT-direktøren tror dette er fremtiden

Frankrike vil ikke stenge ute Huawei fra 5G-nettet, men selskapet kan underlegges restriksjoner besluttet myndighetene torsdag.

Forrige måned kom EU og Storbritannia med retningslinjer som ber land vurdere risikoen knyttet til 5G-leverandører, men navnga ingen selskaper.

Kommunikasjonsminister Harakka sier EUs tilnærming er fornuftig og gjør utbyggingen av 5G-nettet både sikkert og konkurransedyktig.

– Vi kan ikke være avhengig av én tilbyder i noen del av nettverket, og i alle fall ikke i kritiske deler av nettverket.

5G-nettet åpner for tilnærmet umiddelbar overføring av data. Det muliggjør teknologi som førerløse biler og fjernstyring av roboter som brukes i produksjonsindustrien.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.