Finner lagde Opera-konkurrent

Med Qt og Webkit er det lett å lage nye nettlesere for både mobil og PC.

Finner lagde Opera-konkurrent

Med Qt og Webkit er det lett å lage nye nettlesere for både mobil og PC.

Flere aktører er i ferd med å kaste seg over det viktigste markedet til norske Opera Software, nemlig nettlesere til mobiltelefoner.

Finske Digia gjør det at på til med opprinnelig norsk teknologi. Riktignok har selskapet en stund tilbudt selskapet @Web-nettleser til UIQ-basert mobiler, men i dag kunngjorde selskapet at det har basert en ny versjon av @Web på Qt-rammeverket fra Nokia-eide Qt Software.

Nettleseren skal være tilgjengelig for alle enheter som kan støtte Qt. Dette gjelder blant annet Linux-baserte enheter, men også S60-baserte mobiler. Qt Software kunngjorde nemlig i går at en tidlig S60-versjon av Qt nå kan testes.

På den annen side er @Web kun beregnet for enheter med berøringsskjerm. Den er som en rekke andre nettlesere basert på WebKit-motoren og har et Netscape-kompatibelt plugin-grensesnitt.

Sony Ericsson UIQ-mobil med @Web-nettleser
Sony Ericsson UIQ-mobil med @Web-nettleser

- Digia @Web for Qt har blitt utviklet ved å bruke applikasjonsrammeverket på PC og Nokias Maemo-plattform. Takket være kryssplattform-egenskapene til Qt kan vi kjøre den samme koden direkte i alle støttede miljøer, noe som sparer oss for en mengde utviklingstid, sier Tuukka Turunen, direktør for spesielle prosjekter hos Digia, i en pressemelding.

Mer informasjon om @Web for Qt skal være tilgjengelig på denne siden, men i skrivende stund er det kun den noe eldre UIQ-versjonen som omtales på siden.

Digia skriver i pressemeldingen ingenting om hva @Web for Qt vil koste. UIQ-utgaven er tilgjengelig i en begrenset prøveversjon og i en fullversjon som koster 8 euro.

Til toppen