BEDRIFTSTEKNOLOGI

Finnmarkinger skal få fiber til døra

Finnmark Bredbånd planlegger å tilby tjenester over fiberkabel til alle som bor i tettbebygde deler av Finnmark.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. aug. 2003 - 15:30

Internett-leverandøren Finnmark Bredbånd har til nå tilbudt trådløs Internett-aksess til flere områder i Finnmark. Nå vil selskapet i samarbeid med eierne bygge ut fiber for Internett-aksess, IP-telefoni og digital kabel-tv til husstander i de tettbebygde strøkene av fylket, også til de husstander som ikke umiddelbart ønsker å bli abonnenter. Husstander i strøk hvor det er mindre bebyggelse vil fortsatt måtte benytte trådløs forbindelse.

    Les også:

Finnmark Bredbånd eies av to kraftlag i Finnmark. Ifølge Stian Eliassen, markedssjef i Finnmark Bredbånd, ønsker disse nå å satse på utbygging for framtidige tjenester.

- Hver tredje husstand i de som er innenfor vårt dekningsområde er allerede kunder, sier Eliassen og mener selskapet derfor kan bruke en annen nøkkel når utbygging planlegges enn det for eksempel Telenor gjør.

I første omgang vil selskapet bygge ut et boligområdet som et pilotprosjekt for å teste ut ulike løsninger. I mai skal den endelige løsningen velges Eliasen regner med at fiber til sommeren neste år vil være utbygd til 40 prosent av selskapets omtrent 700 kunder som i dag benytter trådløs forbindelse.

Utbyggingen vil ifølge Eliassen foregå slik at det legges ut spesielle rør sammen med strømkablene, enten de går i bakken eller i luften. Rørene leveres av selskapet Polyfemos. Fiber vil deretter bli blåst inn i rørene etter behov.

Eliassen sier til digi.no at en kunde i et utbygd område vil kunne tilknyttes tjenesten i løpet av syv til ti arbeidsdager etter at bestillingen mottas.

Internett-forbindelse som leveres over fiberen vil ha en synkron båndbredde på 1 eller 2 Mb/s. Abonnementsprisen vil være 490 eller 790 kroner. I tillegg kommer etableringskostnader på inntil 1890 kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.