Finske Jolla deler seg i to

Sailfish OS blir hovedfokuset.

Finske Jolla deler seg i to
Jolla har hatt store ambisjoner for Sailfish fra dag en, og nå skal selskapet fokusere kun på programvaren, mens et uavhengig spinoff skal jobbe med maskinvare. Bilde: Jolla

Den finske mobilprodusenten Jolla, som ble startet i 2011 av tidligere Nokia-ansatte, har hittil fått lansert en smartmobil og et nettbrett, samt utviklet et eget operativsystem kalt Sailfish OS. 

Selskapet har definitivt fått en del oppmerksomhet, spesielt i hjemlandet, og deres nettbrett har blant annet utmerket seg ved å være folkefinansiert.

Les også: Suksess for folkefinansiert nettbrett.

Nå skal det refokuseres. Jolla melder nemlig at de kommer til å dele seg opp i to selskaper, der det ene (fortsatt kalt Jolla Ltd.) kommer til å dedikere alle ressurser til Sailfish-operativsystemet. Pressemeldingen omtaler strengt tatt kun denne delen av virksomheten, og nevner i en bisetning at det andre selskapet kommer til å jobbe med maskinvare, uten at flere detaljer gis. 

Jolla Ltd. Vil fokusere på å utvikle operativsystemet og lisensiere det videre, og pressemeldingen forteller at de er klare for å bringe Sailfish til et større marked etter tre år med forskning og utvikling. 

Det vil samtidig være endringer i ledelsen, der dagens direktør Tomi Pienimäki vil i august gå over til en stilling utenfor selskapet, mens den nye toppsjefen blir Dr. Antti Saarnio.

Mer sikkerhet?

Jolla nevner Russland og India som to land der Sailfish er blitt godt mottatt, og tidligere har selskapet også snakket om å gjøre operativsystemet til et sikrere, mer personvernbevisst alternativ. Det er altså ikke utenkelig at det er store muligheter i markeder som ønsker alternativer til USA-sentriske operativsystemer. 

Ifølge TechCrunch er en av grunnene til splittelsen at selskapet er ungt og lite, og det har vist seg å være vanskelig å sjonglere utvikling av maskinvare og programvare samtidig, spesielt når det tar såpass mye ressurser å jobbe med et helt nytt operativsystem.

Les mer: Slik blir Jolla-mobilen.

Hva slags modell den nye, maskinvarefokuserte delen av Jolla vil ha er uavklart - det er snakk om en ny ledelse, og det hintes også om større fokus på personvern og sikkerhet. Samtidig sies det at de eventuelle produktene som utvikles vil være uavhengige av Sailfish-delen av Jolla, og vil gjerne kunne bruke andre operativsystemer. 

Flere detaljer om maskinvare-selskapet ventes etter sommeren. 

I mellomtiden skal det folkefinansierte nettbrettet, som per i dag ikke er lansert, fortsatt være på vei. Lanseringen skal ha blitt forsinket av manglende tilgang på visse komponenter, men de regner med å løse dette snarest.