BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fire år til Microsoft kontrollerer himmelen

Om fire år regner Microsoft og selskapets styreleder, Bill Gates, at satellittsystemet Teledesic er på lufta. Satellittsystemet blir Gates forsøk på å etablere et globalt, satellittbasert stamnett til Internett, uavhengig av verdens bakkebaserte teleinfrastruktur.

Frode Eriksen
2. mars 1999 - 09:09
Teledesic-satellitt.
Teledesic-satellitt.

Teledesic skal etter planen bestå av 288 satellitter i lave jordbaner, og altså være på lufta i løpet av 2003. I tillegg til Gates er Craig McCaw selskapets grunnlegger. McCaw ble rik da han solgte sitt mobilselskap til AT&T, og det er disse pengene han bruker deler av i Teledesic, der investeringene beregnes å komme opp i svimlende ti milliarder dollar, eller nærmere 70 milliarder kroner. Derfor har McCaw og Gates også invitert med nye eiere, som Motorola, Boeing og Matra Marconi Space, som i fellesskap skal bygge systemet. Også den saudiarabiske prinsen og milliardæren Alwaleed bin Talal står på listen over investorer.

Bill Gates er av den mening at Teledesic vil gjøre verdens utdanningssystem mye billigere, både siden Teledesic er global, og siden tjenestene vil være lavt priset, og noen av tankene bak systemet er presentert på en handelsmesse i Seattle, USA.

Microsoft er også avhengig av et raskere Internett for å kunne selge mer programvare og øke innsatsen på elektronisk handel. Foruten høyhastighets Internett via satellitt, har selskapet og dets eiere kjøpt seg opp i ulike kabel-TV-selskap, blant andre United Pan-Europe Communications NV, som eier norske Janco Multicom.

Teledesic bygges for ulike hastigheter, men skal blant annet gjøre det mulig med to-veis hastigheter opp til 64 Mbps nedstrøms og 2 Mbps oppstrøms. Høyhastighetsterminaler vil kunne tilby minst 64 Mbps begge veier.

- Det er et enormt potensial for vekst innenfor elektronisk handel verden rundt, sa Gates på messen, ifølge Bloomberg.

For å styrke sin globale profil har Teledesic nylig åpnet kontorer i Europa; i Brussel og i Madrid.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.