robotisering

Fire av ti tror roboter kan ta over jobben deres

Statsminister Erna Solberg (H) ankom torsdag Seoul i sør-Korea under sin Asia-reise. Det første hun gjorde var å hilse på roboten Hubo i Gyeongbok palasset i Seoul. Hubo er muligens er verdens mest avanserte og vellykkede menneskelignende robot. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) ankom torsdag Seoul i sør-Korea under sin Asia-reise. Det første hun gjorde var å hilse på roboten Hubo i Gyeongbok palasset i Seoul. Hubo er muligens er verdens mest avanserte og vellykkede menneskelignende robot. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix (Bilde: Junge, Heiko /Scanpix)
 

I en ny undersøkelse sier fire av ti arbeidstakere at roboter kan overta jobben deres. Frykten er berettiget, mener arbeidsforskningsdirektør.

Til sammen sier 39 prosent at de tror roboter kan overta hele eller deler av jobben deres, skriver Avisenes Nyhetsbyrå. 57 prosent ser ikke for seg at de kan erstattes av en maskin, mot 68 prosent for et år siden.

Mange har en helt berettiget frykt for at jobbene deres forsvinner i framtida, mener direktør Arild Henrik Steen ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

Årets arbeidslivsbarometer er utarbeidet av instituttet ved Høyskolen i Oslo og Akershus på oppdrag fra Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund. I alt 3.000 personer har deltatt i undersøkelsen, som legges fram tirsdag morgen under Arendalsuka.

AFI-direktøren sier at flere grupper enn tidligere berøres av automatisering.

– Noen ser dette som en positiv forandring, andre ser på det som en trussel, mens andre ikke legger noe spesielt i det. Noen tenker nok at vi kan bli kvitt noen av de kjedelige jobbene og heller konsentrere oss mer om de mer interessante aspektene ved arbeidet, sier Steen.

I undersøkelsen sier 32 prosent at de tror deler av jobben kan utføres av roboter, 5 prosent tror robotene kan gjøre halve arbeidet, mens 2 prosent tror at robotene kan utføre mesteparten.

Kommentarer (13)

Kommentarer (13)
Til toppen