Firefox 3.6 klar for betatesting

De fleste nyhetene finnes under skallet.

Firefox 3.6 klar for betatesting

De fleste nyhetene finnes under skallet.

Mozilla skal før nyttår komme med Firefox 3.6, og nå som den første betaversjonen er utgitt, ser det ut til at stiftelsen vil lykkes med dette.

Firefox 3.6 er en utgave som først og fremst har nyheter til glede for webutviklere. For brukerne selv vil nyhetene i de fleste tilfeller først komme til nytte når webutviklere har begynt å utnytte de nye mulighetene. Det er ikke utenkelig at Firefox 3.6 allerede er passé innen det eventuelt skjer, for mye av den nye funksjonaliteten støttes foreløpig ikke av andre nettlesere.

Men det er da nye nyheter som brukerne av Firefox vil kunne få ganske umiddelbar glede av med versjon 3.6. Det er blant annet mulig å endre utseendet til nettleseren med ett eneste klikk, ved at støtte for Personas har blitt bygd inn. Det med betaversjonen også være mulig å spille av video basert video-taggen i fullskjermsmodus. I tillegg skal JavaScript-ytelsen være ytterligere forbedret. Det loves dessuten blant annet kortere oppstartstid.

For webutviklere er det trolig interessant å vite at Firefox 3.6 beta har fått støtte for filbasert Drag and Drop, slik at filer kan trekkes fra pc-en skrivebord og over i nettleseren, uten bruk av plugins.

CSS-regelen @font-face støtter nå fonter i formatet WOFF. Det er mulig å legge inn flere bilder som bakgrunnsbilde, og størrelsen på bakgrunnsbildet kan bestemmes ved hjelp av en egen parameter.

Utviklerne kan nå spesifisere en algoritme for rendring av bilder gjennom CSS-egenskapen image-rendering. Støtte hendelser knyttet til maskinvarens orientering er inkludert, det samme er en ny geolocation-egenskap som vil returnere brukerens omtrentlige adresse.

Mozilla skriver videre at det fortsatt er funksjonalitet som ennå ikke har kommet på plass.

Dette inkluderer støtte for filopplastingsfelt som støtter opplasting av mer enn én fil om gangen.

Trolig vil dette og annen funksjonalitet komme på plass i løpet noen uker. Med en til to ukers mellomrom skal betatesterne få oppdateringer til betautgaven.

En utfordring med nye versjoner av Firefox, er at mange av nettlesertilleggene slutter å virke, dersom utvikleren ikke har testet dem sammen med testversjoner Firefox 3.6. Foreløpig gjelder dette mange utvidelser, men Mozilla har som mål at 90 prosent av utvidelsene skal fungere når neste versjon lanseres.

    Les også:

Til toppen