FORBRUKERTEKNOLOGI

Firefox for mobilen kan komme i år

Ingen juleferie hos Mozilla i år?

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. des. 2009 - 09:13

Mozilla har lenge jobbet med en mobilutgave av Firefox. Nå ser det ut til at arbeidet omsider skal bli tilgjengelig som et lansert produkt. Til BBC forteller Jay Sullivan, sjef for Mozillas mobilsatsning, at dersom det ikke dukker opp noen «showstoppere», så kan Firefox for mobile, også kjent under kodenavnet Fennec, lanseres for Nokia N900-mobil innen nyttår. Trolig vil den også kunne brukes av surfebrettet Nokia N810, som også er basert på Maemo-operativsystemet.

Dette vil selvfølgelig være en litt begrenset lansering, men Mozilla har ikke kommet like langt i arbeidet med å gjøre Firefox klar for andre mobilplattformer, inkludert Windows Mobile, Android og trolig også Symbian S60.

Firefox for mobile er designet fra bunnen av for å kunne brukes på enheter med begrenset skjermareal, men inkluderer likevel en del kjent Firefox-funksjonalitet. Bruken av faner og muligheten for tredjepartsutviklere å lage utvidelser som brukerne kan installere etter behov, er nok de viktigste.

Utvidelsene vil kunne utnytte egenskaper ved mobilen som ikke er like aktuelle på en pc, for eksempel i hvilken retning enheten holdes.

I tillegg skal Firefox for mobile støtte en omfattende synkroniseringsordning, Weave, som skal kunne synkronisere ikke bare bokmerker, lagrete passord og brukerinnstillinger, men også historikken og hvilke sider som er åpne i faner, slik at man kan gå fra en pc-versjon til mobilversjonen av Firefox og umiddelbart få vist de samme sidene. Dette krever riktignok at brukeren har installert Weave-utvidelsen til Firefox på pc-en.

Firefox for mobile
Firefox for mobile Bilde: Mozilla

- Ved slutten av arbeidsdagen kan du forlate datamaskinen din og fortsette på mobilen, sier Sullivan til BBC. Han legger til at dataene som utveksles alltid vil være krypterte.

Etter hvert som Firefox for mobile blir tilgjengelig for flere smartmobiler, vil den måtte konkurrere mot flere etablerte nettlesere, ikke minst nettlesere fra Opera Software. Firefox for mobile vil aldri kunne kjøres på like mange ulike modeller som Opera Mini, men smartmobilutgaven Opera Mobile blir trolig i en direkte konkurrent.

Det stilles likevel spørsmål ved Mozillas evne til å lage nettlesere som bruker like lite ressurser som Opera. Det vil vise seg når Firefox for mobile har kommet til noen flere plattformer. Dagens testversjon til Nokia N900, som kan lastes ned fra denne siden, krever at enheten den installeres på har minst 128 megabyte med RAM.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.