Helt nytt utseende, helt ny innmat: Dette er nye Firefox

Vurdert å bytte?

Firefox 57.
Firefox 57.
27. sep. 2017 - 09:50

Tirsdag slapp Mozilla betaen til sin etterlengtede versjon 57 av Firefox - og det er noe av det største som har skjedd med nettleseren siden den ble laget.

Vi har tidligere fått sett på deler av versjon 57, gjennom skisser og deres Nightly- og utviklerversjoner, men dette er første gang vi får testet ut hele pakken med ny motor og nytt brukergrensesnitt.

Den endelige versjonen slippes 14. november. For de som vil teste ut betaen kan den lastes ned her.

Og det vil du - dette er nemlig lekre saker.

Nytt brukergrensesnitt

Utseendet har blitt totalrenovert med en ny løsning kalt Photon. Utseendet er stilrent og minimalistisk med rektangler i stedet for avrundede hjørner.

Der designen før lignet mest på Chrome, ligner det nå en lekrere variant av Edge. Men hva man synes om dette er selvsagt subjektivt.

Bytter ut motor fra 1997

Mindre subjektivt er det som gjemmer seg bak panseret. I tidligere versjoner har Firefox benyttet seg av en eldgammel Gecko-motor, opprinnelig laget for Netscape i 1997.

Det siste året har ingeniørene i Mozilla erstattet den gamle motoren bit for bit, og den er nå byttet ut med en splitter ny Quantum-motor.

Den nye motoren er skrevet i Rust og C++, med Rust som hovedspråk, og kommer med en rekke nye egenskaper.

Programvaren kan blant annet splitte prosesseringen over flere prosessorkjerner. Mozilla-ansatte har fikset flere hundre små bugs som skal ha gitt en rekke ytelsesforbedringer. Minnebruken skal blant annet være redusert med rundt 30 prosent.

Den nye versjonen skal være omtrent dobbelt så rask som Firefox 52, og et lite hakk raskere enn konkurrenten Chrome - i alle fall om vi skal tro videoen nedenfor.

Add-on-trøbbel?

Ifølge Mozillas blogg vil gamle nettlesertillegg slutte å fungere med den nye nettleseren.

I dag finnes det 19,000 slike tillegg, men bare en fjerdedel av disse støtter den nye versjonen.  

Forhåpentligvis får utviklerne oppdaterings-ånden over seg før den endelige versjonen slippes, og nettleserens 500 millioner brukere bytter versjon.

Kanskje får de et par millioner nye brukere også, for dette ser lovende ut. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.