TELEKOM

Firefox OS klar i juni

Men ikke forvent en flaggskip-mobil.

Mozilla-sjef Gary Kovacs varslet nylig at han trekker seg fra stillingen i løpet av året, men innen den tid skal de lansere Firefox OS i en rekke land, fortrinnsvis vekstmarkeder.
Mozilla-sjef Gary Kovacs varslet nylig at han trekker seg fra stillingen i løpet av året, men innen den tid skal de lansere Firefox OS i en rekke land, fortrinnsvis vekstmarkeder. Bilde: Mozilla
16. apr. 2013 - 10:10

Mozilla ønsker med Firefox OS å knekke duopolet som preger dagens smartmobiler.

Det er mange om beinet, men fortsatt et åpent spørsmål hvem som peker seg ut som den største utfordreren til Googles Android og Apples iOS.

Kampen om tredjeplassen tetter seg til med Microsofts Windows Phone, et revitalisert Blackberry og Intel/Samsung-støttede Tizen i ryggen, for å nevne noen av de sterkeste alternativene i feltet.

Nå hekter også Mozilla seg på i konkurransen, blant annet med hjelp fra Telenor.

Vil motvirke innlåsing

Avtroppende Mozilla-sjef Gary Kovacs ble mandag grillet om planene på en konferanse i New York, der han blant annet ble spurt hvorfor nettleseren også bli operativsystem på mobilen.

– Nettleseren er ikke nødt til å bli operativsystemet, men det er viktig å innlemme weben, slik at det blir enkelt å finne innhold, at ulike distribusjonskanaler/butikker kan aksesseres fra enheten – for å motvirke innlåsing, eller generell oppfordring til å låse (kundene) i ett økosystem, sa Kovacs ifølge Engadget.

Åpenhet og HTML som applikasjonsform er stikkord for plattformen. Økosystemet og appene skal baseres på eksisterende og fremtidige web-API-er.

Han røpet også mer om lanseringsplanene. Firefox OS rulles ut på de første mobiltelefonene i fem ulike land fra juni måned.

– Vi planlegger å lansere i fem land i juni med Venezuela, Polen, Brasil, Portugal og Spania, sa Kovacs ifølge teknologibloggen AllthingsD.

Ifølge Mozilla-toppen skal Firefox OS lanseres i ytterligere 11 andre land før året er omme. De sikter seg inn på USA først i 2014.

Det mer enn antydes at plattformen ikke er myntet på de aller mest avanserte og dyreste smarttelefonene. Ikke forvent et flaggskip i første om gang.

– I Silicon Valley har vi for vane å se verden gjennom toppmodeller, men slik er det ikke i resten verden. På kort sikt lanserer vi i vekstmarkeder hvor Firefox [har en sterk merkevare]... Det føltes ikke riktig å lansere en førsteversjon-enhet globalt, sa Kovacs.

Fokuset på rimeligere telefoner med Firefox OS er også tidligere nevnt av konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor i forbindelse med deres engasjement rundt plattformen.

Det er fortsatt uklart om det foreligger planer om å lansere en smarttelefon i Norge med Mozillas nye operativsystem.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.