RESULTATERFINANS

Fjerde kvartal ga overskudd i SGI

Sluttkvartalet i SGIs avvikende regnskapsår var unntaket som bekreftet regelen. Hadde ikke SGI solgt MIPS, ville årets bunnlinje gitt 115 millioner dollar i minus. - I Norge har det vært et kjempeår, sier Jan Vaage i SGI AS.

Eirik Rossen
22. juli 1999 - 10:23

I forhold til forrige sluttkvartal, økte omsetningen fra 775 millioner dollar til 829 millioner. Driftsresultatet endte med 22 millioner dollar i pluss. Avviklingen av engasjementet i MIPS ble bokført i kvartalet med en inntekstpost på 136 millioner.

På årsbasis falt omsetningen fra 3,1 milliarder dollar til 2,7 milliarder. Driftsresultatet var 115 millioner dollar i minus. Salget av MIPS ga et pluss på 54 millioner dollar.

Selskapet betrakter selv sitt fjerdekvartal som et lyspunkt og som et avgjørende skritt i retning profitabel drift. Kostnadskutt og økt omsetning av de tunge Origen-tjenerne framheves. Driftsutgiftene i fjerde kvartal lå 257 millioner dollar under nivået i samme kvartal i fjor.

I SGI AS er administrasjonen på ferie. Jan Vaage, som insisterer på å titulere seg som "selger", har ikke tall, men mener selskapet har hatt et "kjempeår".

- Origen har solgt svært bra. Vi har nå Norges ti største datamaskiner. Dessuten har vi solgt godt med arbeidsstasjoner i oljemarkedet.

I januar lanserte SGI en ny serie grafiske arbeidsstasjoner basert på Intel-prosessorer, men med SGIs egen grafikk. Analytikere sitert i amerikanske medier peker på at disse maskinene har mottatt mye ros for sin avanserte teknologi, men har ennå ikke gitt vesentlige bidrag til SGIs drift.

- Interessen for Intel-maskinene er forholdsvis laber i Norge, sier Vaage.

- De tallene jeg har sett, tyder på at det internasjonalt selges mellom 2500 og 3000 av disse arbeidsstasjonene hver uke. De produseres i dag bare i USA. Når salget øker, vil de også produseres ved SGIs anlegg i Irland.

Mellom 12 og 15 prosent av SGIs omsetning går til det som generisk betegnes som "Hollywood". Det virkelig tunge markedet er produksjonsindustri - biler og liknende. SGIs norske marked konsentrerer seg mest om oljesektoren.

SGI har markert et sterkt engasjement i Linux, blant annet gjennom en investering i VA Linux Systems i juni, sammen med blant andre Intel. Selskapets Intel-baserte arbeidsstasjoner vil kunne leveres med Linux mot slutten av året. I august planlegger SGI å lansere Intel-baserte tjenere med to standard operativsystemer: NT og Linux.

- Intel-tjenerne blir nok ikke det helt store i Norge, sier Vaage.

- Sammenlikner du Intel-tjenere med de rimeligste Unix-tjenerne, skiller Unix seg ut med langt større kapasitet for inn- og utdata. Stor båndbredde her er et typisk krav fra det som er vårt marked. Foranledningen for Intel-tjenerne er at kunder med mye SGI-utstyr også ønsker at SGI skal levere deres NT-tjenere. Det blir jo ikke den samme differensieringen med Intel-tjenerne som med arbeidsstasjonene. Har du valgt Intel og NT er det ikke mye igjen å variere på.

Ifølge IDC ligger SGI på ellevte plass i rangeringen av verdens tjenerleverandører, målt etter omsetning. SGI ligger langt etter IBM, Compaq, Hewlett-Packard og Sun, men foran Amdahl, Sequent og Data General.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.