BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fjerner Java på microsoft.com

Programvaremonolitten fra Seattle, Microsoft, øker temperaturen i Java-debatten. Selskapet går nå til det drastiske skritt å fjerne Java fra alle sine nettsider.

Liv Torild Mytting
14. sep. 1997 - 23:11

Hittil har Microsoft kjørt Java applets på sine egne nettsider. Heretter vil selskapet holde seg til ActiveX.

Offisielle uttalelser fra Microsoft gjør det klart at selskapet nå fjerner Java applets fra mer enn 300.000 nettsider i microsoft.com. Ifølge Microsoft følger selskapet "en generell trend i markedet".

- Både PC Week, Cnet, Amazon.com og andre nettsteder har redusert antall applets, sier Tim Sinclair, Webmaster hos "microsoft.com" til Newsbytes.

Dette er ikke noe generelt angrep på Java-teknologien, sier han.

- Som en del av våre standard kontrollrutiner har vi sett på Java i relasjon til ytelse og kompabilitet og bestemt oss for å fjerne Java applets fra våre sider. Dette vil ta oss et par måneder, sier Sinclair. Han la til at Microsoft vil gi Webmastere tillatelse til å bruke Java applets dersom dette er den eneste mulige løsning.

Microsoft vil fjerne opp mot 600 Java applets i løpet av 30 til 60 dager. Nettsidene vil heretter få en grense på maksimalt 60 Kb, melder Cnet News.

Sinclair hevder overfor Cnet at dette fullt og helt er hans idé, og at han ikke har mottatt meldinger ovenfra. Han måtte allikevel svare bekreftende på at toppsjefen Bill Gates tidligere har insistert på at en Java applets skulle fjernes fra hans personlige hjemmeside.

- Java gjør at nedlastningen går saktere, HTML og script kan gjøre akkurat det samme i en rekke tilfeller, la Sinclair til. Han unnlot heller ikke å nevne at Java appletsene oppfører seg forskjellig på forskjellige plattformer og operativsystemer, og at dette var noe han ikke vil stå ansvarlig for. Sidene vil fortsatt benytte seg av ActiveX-kontroller, som Microsoft selv har utviklet.

Denne nyheten førte til skarpe uttalelser fra Sun, som anklager Microsoft for å gjøre alt de kan for å hindre videre utviklingen av en ren Java-plattform.

- Jeg er overbevist om at dette har andre grunner enn de Microsoft oppgir, sier George Paolini i Sun Microsystems Java-divisjon. Dersom dette virkelig blir gjort p.g.a. ytelse, burde de heller kvitte seg med NT-boksene, uttaler han. - For hver Webmaster som har problemer med ytelsen som følge av Java, kan jeg nevne en annen som har fått forbedret ytelse p.g.a. Java, sier Paolini.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.