JUSS OG SAMFUNN

Fjerner toll på smarttelefoner, skjermer og databrikker

Ny frihandelsavtale kan gi billigere IT-utstyr.

Halvledere, GPS-systemer, medisinsk utstyr, utstyr for fremstilling av kretser, telekom-satellitter, minnebrikker, smarttelefoner og flatskjermer er blant produktene som skal få redusert eller fjernet tollsatser.
Halvledere, GPS-systemer, medisinsk utstyr, utstyr for fremstilling av kretser, telekom-satellitter, minnebrikker, smarttelefoner og flatskjermer er blant produktene som skal få redusert eller fjernet tollsatser. Bilde: Colourbox
NTB
27. juli 2015 - 10:28

Genève (NTB-DPA): EU, USA, Kina og flertallet av medlemmene i WTO er blitt enige om å fjerne toll på rundt 200 elektronikkprodukter som minnebrikker, smarttelefoner og flatskjermer.

Enigheten bygger på en frihandelsavtale mellom 54 land fra 1997, et avtaleverk som nå utvides til å omfatte en rekke nye varegrupper. Den konkrete tidsplanen for avviklingen av tollsatsene skal det forhandles videre om de nærmeste månedene.

Den endelige avtalen vil bli signert på et ministermøte i Nairobi i desember.

Les også: Cisco gir opp lagringsprodukter

– Enorm virkning

– Avvikling av toll på handel av dette omfanget vil ha en enorm virkning, sier Roberto Azevedo, generaldirektør i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at avtalen er svært godt nytt for norske næringsinteresser.

– Norge har vært en sterk pådriver i denne prosessen. Særlig har norske forhandlere arbeidet for å få innlemmet navigasjons- og måleutstyr som ikke var med i den opprinnelige avtalen, sier Brende.

Les også: Mobilkjempe valgte norske Idex

Lavere priser

Listen over nye produkter omfatter norsk eksport for om lag 20 milliarder kroner.

Avtalen vil ikke bare bidra til lavere priser på rene elektronikkprodukter, men også på produkter der elektronikkprodukter inngår. Azevedo tror enigheten vil fremme økonomisk vekst i hele verden.

Avtalen om tollreduksjon er den første i sitt slag på nesten to tiår. Den omfatter 90 prosent av all handel i verden med de aktuelle produktgruppene. Den samlede verdien er på over 1.000 milliarder euro – nærmere 9.000 milliarder norske kroner. (©NTB)

Les også: SIM-kortets dager er snart talte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.