BEDRIFTSTEKNOLOGI

Flere jobber og ingen arbeidstid

I år 2000 kommer nesten alle til å jobbe innenfor tjenesteproduksjon. Det kommer til å være flere jobber, og færre kommer til å ha fast arbeidstid.

Morten Øverbye
29. mai 1997 - 18:29

Denne spådommen kommer fra professor Bo Dahlbom ved Handelshøyskolen i Gøteborg. Under Stockholm IT Week onsdag, sa han at dagens samfunn nå står foran en revolusjon som ligner overgangen til den industrielle revolusjon, når det gjelder sammensetningen av arbeidskraften i samfunnet.

- Vi går mot et samfunn som kommer til å være dominert av folk som arbeider med tjenester. Mange av disse tjenestene kommer til å være innenfor IT-sektoren.

I dette samfunnet ville arbeidstid være avlegs, mente professoren.

- Tjenestesamfunnet kommer til å ha mange likheter med bondesamfunnet. Ingen spurte etter arbeidstiden i bondesamfunnet, og folk arbeidet der de bodde. Slik kommer det også til å bli for oss.

Han mente at normene fra industrisamfunnet etterhvert kom til å oppløses.

- Disse normene symboliseres best av fabrikken. Man jobber når man er i fabrikken, og man lærer seg derfor å komme i tide. Dette kommer til å oppløses, slik at vi jobber der vi er. I dette samfunnet er det tilgjengeligheten som vil bli gjeldende, avsluttet han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.