FORBRUKERTEKNOLOGI

Flere lanserer raskere WLAN-produkter

Flere selskaper tilbyr nå WLAN-produkter basert på utkastet til 802.11n-standarden.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. apr. 2006 - 11:22

IEEE godkjente tidligere denne våren et utkast til den kommende WLAN-standarden, 802.11n. Standarden vil trolig ratifiseres våren 2007. Men allerede nå har flere produsenter av WLAN-utstyr lansert produkter som støtter utkastet til standarden. Dette gjelder blant annet Netgear og Linksys, som begge har lansert slike produkter denne våren.

Det må allerede her advares om at det ikke er gitt at produktene som lanseres nå, vil kunne oppdateres for å støtte den endelige standarden.

Netgear har allerede lansert en rekke produkter med støtte for 802.11n, inkludert ruterne WNR854T og WNR834B, og adaptere for bærbare PC-er, WN511T og WN511B. Veiledende pris på ruterne ligger på mellom 179 og 249 dollar, mens adapterne koster omtrent 130 dollar. Selskapet lover båndbredder på inntil 300 Mbit/s ved bruk av disse produktene.

Denne uken lanserte Linksys to tilsvarende produkter, Wireless-N Broadband Router (WRT300N) og Wireless-N Notebook Adapter (WPC300N). Veiledende pris er henholdsvis 150 og 120 dollar. Linksys oppgir ingen konkrete tall for båndbredden, men lover at de nye produktene vil ha opptil fire ganger så lang rekkevidde, og opptil 12 ganger så høy båndbredde, som 802.11g-produktene.

Linksys-ruteren, i tillegg til Netgear WNR834B, mangler støtte for Gigabit Ethernet, noe som i mange tilfeller vil kunne fungere som en flaskehals i løsningen.

Hastighetsforbedringen som 802.11n bringer med seg, oppnås ved hjelp av MIMO-teknologi (multiple input, multiple output), det vil si bruk av flere radioer som på samme tid overfører datastrømmer via flere kanaler. Dette er i og for seg teknologi som lenge har vært tilgjengelig, men kun som ulike proprietære løsninger som ikke har vært kompatible med hverandre. 802.11n skal blant annet sørge for at MIMO-produkter fra ulike leverandører kan kommunisere med hverandre samtidig som den høye hastigheten opprettholdes. Men 802.11n-utstyr skal også være bakoverkompatibelt med dagens 802.11b/g-utstyr.

En test av Linksys' løsning, gjort av eWeek denne uken, viser at produktene gir en noe bedre båndbredde enn sammenlignbare, eksisterende MIMO-produkter på korte avstander, men at hastigheten reduseres raskere enn de konkurrerende produktene når avstanden økes.

eWeek understreker at for å oppnå full hastighet, måtte testene gjøres i et miljø hvor det ikke befant seg eldre og tregere WLAN-produkter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.