Flere mobiler enn gode doer i India

Svært få har tilgang til toalett som tilfredsstiller grunnleggende sanitære krav.

Flere mobiler enn gode doer i India

Svært få har tilgang til toalett som tilfredsstiller grunnleggende sanitære krav.

New York (NTB-DPA): India har i dag 545 millioner fungerende mobiltelefoner, takket være sin eksplosivt voksende økonomi. På langt nær så mange indere har tilgang til ordentlig toalett.

Mobiltelefonbruken har eksplodert i India de siste ti årene. I 2000 hadde 0,3 prosent av inderne mobil, i år er tallet 45 prosent. Det viser tall fra den canadiske tenketanken UN University, som anslår at det om fem år vil finnes 1 milliard mobiltelefoner i landet.

Til sammenligning har kun 366 millioner indere, eller 31 prosent av landets befolkning, tilgang til skikkelige toaletter som tilfredsstiller grunnleggende sanitære krav, ifølge tall fra FNs tusenårsmål.

Det er imidlertid India ikke alene om. Så mange som 1,1 milliarder mennesker i verden mangler tilgang til toalettfasiliteter, noe som bidrar til utbredelsen av diaré og andre sykdommer.

UN University har gjennomført en undersøkelse om mobilbruk i utviklingsland. Hensikten er å sette søkelyset på at mange land ligger langt etter tusenårsmålet om at hele verdens befolkning skal ha tilgang til toaletter innen 2025.

– Det er både tragisk og ironisk at India, et land rikt nok til at nesten halvparten av landets befolkning har mobiltelefon, ikke kan sørge for elementære toalettforhold for en tredel av sine innbyggere, sier Zafar Adeel, direktør ved UN University. (©NTB)

    Les også:

Til toppen