FORBRUKERTEKNOLOGI

Flere utsatt for Snapchat-utpressing – NorSIS advarer

Ofrene presses for penger for at bilder ikke skal spres videre.

Slettmeg.no har i sommer fått flere henvendelser fra Snapchat-brukere som har fått kontoen sin kapret og blitt utsatt for utpressingsforsøk.
Slettmeg.no har i sommer fått flere henvendelser fra Snapchat-brukere som har fått kontoen sin kapret og blitt utsatt for utpressingsforsøk. Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle/NTB
17. aug. 2021 - 08:50

Slettmeg.no har i sommer fått flere henvendelser fra Snapchat-brukere som har fått kontoen sin kapret og blitt utsatt for utpressingsforsøk.

Brukere tar kontakt etter å ha mistet kontroll over kontoen sin etter at kriminelle har fått tilgang til Snapchat-bildene og videoene deres. Ofrene presses deretter for penger for at innholdet ikke skal spres videre, opplyser NorSIS, som står bak tjenesten.

– Erfaringsmessig vet vi at mange, spesielt unge, har lagret bilder i Snapchat som ofte er av en svært privat karakter, sier leder Hans Marius Tessem i Slettmeg.no.

NorSIS oppfordrer nå alle brukere av tjenesten til å skru på totrinnspålogging, men ikke alle er flinke til å bruke denne metoden for å sikre seg mot angrep. Ifølge en undersøkelse NorSIS har fått gjennomført, bruker knapt fire av ti som vet hva totrinnspålogging er, dette på sine sosiale medier-kontoer.

Samtidig oppgir 7 prosent at de har opplevd å få en eller flere av sine sosiale medier-kontoer tatt over i løpet av de siste 12 månedene. For dem mellom 18 og 29 år er andelen 13 prosent.

Svindlerne bruker ofte ofrenes åpne vennelister på Facebook for å undersøke hvem de kan true med å lekke de private bildene til.

Ifølge Tessem får svindlerne tilgang til ofrenes Snapchat-konto blant annet via phishing-angrep hvor de lurer brukeren til å oppgi informasjonen, som for eksempel ved falske konkurranser.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.