FORBRUKERTEKNOLOGI

Flere utsatt for Snapchat-utpressing – NorSIS advarer

Ofrene presses for penger for at bilder ikke skal spres videre.

Slettmeg.no har i sommer fått flere henvendelser fra Snapchat-brukere som har fått kontoen sin kapret og blitt utsatt for utpressingsforsøk.
Slettmeg.no har i sommer fått flere henvendelser fra Snapchat-brukere som har fått kontoen sin kapret og blitt utsatt for utpressingsforsøk. Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle/NTB
17. aug. 2021 - 08:50

Slettmeg.no har i sommer fått flere henvendelser fra Snapchat-brukere som har fått kontoen sin kapret og blitt utsatt for utpressingsforsøk.

Brukere tar kontakt etter å ha mistet kontroll over kontoen sin etter at kriminelle har fått tilgang til Snapchat-bildene og videoene deres. Ofrene presses deretter for penger for at innholdet ikke skal spres videre, opplyser NorSIS, som står bak tjenesten.

– Erfaringsmessig vet vi at mange, spesielt unge, har lagret bilder i Snapchat som ofte er av en svært privat karakter, sier leder Hans Marius Tessem i Slettmeg.no.

NorSIS oppfordrer nå alle brukere av tjenesten til å skru på totrinnspålogging, men ikke alle er flinke til å bruke denne metoden for å sikre seg mot angrep. Ifølge en undersøkelse NorSIS har fått gjennomført, bruker knapt fire av ti som vet hva totrinnspålogging er, dette på sine sosiale medier-kontoer.

Samtidig oppgir 7 prosent at de har opplevd å få en eller flere av sine sosiale medier-kontoer tatt over i løpet av de siste 12 månedene. For dem mellom 18 og 29 år er andelen 13 prosent.

Svindlerne bruker ofte ofrenes åpne vennelister på Facebook for å undersøke hvem de kan true med å lekke de private bildene til.

Ifølge Tessem får svindlerne tilgang til ofrenes Snapchat-konto blant annet via phishing-angrep hvor de lurer brukeren til å oppgi informasjonen, som for eksempel ved falske konkurranser.

Apple skal nå overvåke mindreåriges Imessage-meldinger på jakt etter overgripere. Personvernet blir den største taperen.
Les også

Vi blir alle tapere når Apple åpner bakdøra på vidt gap

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.