BEDRIFTSTEKNOLOGI

Flere vil ty til friprog i tøffe tider

Usikre tider krever kvikk og smidig IT. Jeff Mann i Gartner tror flere vil ty til åpen kildekode.

12. sep. 2008 - 14:53

I fjor anbefalte analyseselskapet Gartner at IT-sjefer forberedte to alternative budsjetter for 2008. Reservebudsjettet skulle trekkes fram dersom økonomien slo kontra. (Se artikkelen Anbefaler å lage to IT-budsjetter for 2008.)

– Foran 2009 er ikke temaet muligheten for vanskelige økonomiske tider, men at det er sannsynlig med en forverring. Vi anbefaler ikke to budsjetter for 2009. Vi tror IT-avdelingen gjør klokt i å legge opp ett budsjett, og at dette budsjettet tar hensyn til den allmenne økonomiske forverringen på to måter. Tidene krever for alvor at man må få til mer med mindre, og få tidligere investeringer til virkelig å lønne seg. Videre må man synliggjøre for ledelsen og for andre avdelinger hvordan teknologi kan hjelpe hele bedriften over kneika, sier analytiker Jeffrey Mann i Gartner til digi.no.

Mann sier at man også må ta hensyn til at den økonomiske forverringen slår ulikt ut i forskjellige land. I USA er det klart nedgangstid. I Europa varsles det nedgangstider for noen land.

– Uansett er det klokt av IT-avdelinger å planlegge slik at de kan vise klare økonomiske resultater av sine tiltak fra kvartal til kvartal, for ikke å si fra måned til måned.

Siden det er lite aktuelt med storstilte IT-investeringer, må IT-avdelingene ha en annen innfallsvinkel når de skal vise hvordan teknologi kan brukes til å spare penger og få folk til å arbeide mer effektivt.

– Et felt jeg har arbeidet mye med, er verktøy for samarbeid. I de aller fleste bedrifter er det ikke nødvendig med store investeringer for å ta i bruk slike verktøy i stor nok utstrekning til for eksempel å oppnå en klar nedgang i reise- og konferansevirksomhet, uten at det rammer i form av nedsatt effektivitet.

Mann viser til at det finnes en rekke ulike web-baserte tilbud for konferanser, felles nettsteder for grupper (wikier) og meldingstjenester.

– Man trenger ikke oppgradere sitt eget nett til integrert telefoni- og datakommunikasjon («unified communication»). Man kan ty til tjenester.

Ifølge Mann gjør dårlige tider til at bedriftslederes oppfatning av risiko ved å satse på eksterne tjenester endrer seg.

– I perioder med oppgang oppfattes eksterne tjenester som risikofylt fordi de identifiseres med endring i forhold til hvordan man alltid har gjort ting. I nedgangstider brytes denne oppfatningen ned av erkjennelsen av følgene av at kostnadene må ned. Da blir det mer risikabelt å ikke prøve noe nytt, særlig når det ikke kreves noen stor investering for å innlede et forsøk. IT-folk må vite å dra fordel av dette skiftet i risikooppfatning hos ledelsen.

En trend som Gartner begynte å snakke om for et par år siden, forsterker dette: «consumerization», altså at ansatte tar i bruk IT-verktøy som de kjenner til som privatpersoner, først og fremst sosiale verktøy som lynmeldinger og Facebook og liknende.

– For opplevde vi at IT-avdelinger stort sett så dette som en trussel. Nå ser vi at tendensen er i ferd med å snu: IT-folk sier ikke lenger «ikke bruk det», men i stedet anbefaler ordninger der slike verktøy brukes etter bestemte regler og kriterier, avhengig av formålet. Enda bedre er det dersom IT-avdelingen tar initiativet for å lære resten av bedriften hvordan slike webverktøy kan bidra til økt lønnsomhet og effektivitet. Da må mange IT-folk erkjenne at tiden er slutt da de skjønte mye bedre enn alle andre hvordan teknologien skal brukes. Svært mange som lærer å bruke webverktøy privat, får bedre ideer enn IT-ekspertene.

Mye av framgangen for åpen kildekode i dag foregår nærmest i det skjulte. Behovet for rimelige, kvikke og smidige IT-løsninger gjør det også gunstig å satse mer på åpen kildekode, mener Mann.

– Vi tror åpne standarder og åpen kildekode hevder seg mer i nedgangstider, fordi de gjør det enklere, billigere og raskere for både leverandører og brukere å lage nye løsninger. Mange erfarer at når de ikke har tid eller råd til sofistikerte løsninger, kan en mashup eller to være et stort framskritt, og det er hensiktsmessig å lete opp komponenter slik at man slipper å utvikle dem selv.

Mye av framgangen for åpen kildekode i dag foregår nærmest i det skjulte.

– Det oppdaget vi når vi gransket nærmere utviklingen av forholdet mellom konsulenter og brukere. Mange leverandører, konsulenter og utviklere baserer seg på åpen kildekode for grunnleggende komponenter som databaser. Så legger de til egenutviklede tillegg. Disse kan siden havne i åpen kildekodefellesskapet. De kan også legges til grunn for nye tjenester som leveres over nettet. Brukerne er ikke opptatt av åpen kildekode som sådan, men de høster gevinstene av gjenbruk og kjapp og smidig utvikling.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.