Flickr setter ny standard for gratis lagring

Med artig «hack» kan man fylle terabyten med alt annet enn bare bilder.

Flickr setter ny standard for gratis lagring
Flickr forteller hvor mye 1 terabyte egentlig utgjør i antall fotografier, her med 12 megapikslers oppløsning. Bilde: Flickr

Mange tjenester tilbyr brukerne gratis lagringsplass, men i går kom Yahoo med en kunngjøring som setter alt annet i skyggen. Gratisbrukerne av Flickr-tjenesten har nå fått tilgang til 1 terabyte med gratis, annonsefinansiert lagringsplass for bilder. Tidligere har grensen vært på opplasting av 300 megabyte med bilder per måned, men denne grensen er nå fjernet.

Hvert enkelt fotografi kan nå være på inntil 200 megabytes og med full oppløsning. Dessuten kan gratisbrukerne laste opp HD-videoer med inntil 3 minutters varighet. De kan opprette samlinger («Collections») og publisere bilder eller videoer i opptil 60 ulike grupper.

1 terabyte er langt mer lagringsplass enn det noen andre tjenester tilbyr gratis og gjør Googles nyhet i forrige uke, om 15 gigabyte lagringsplass til fri benyttelse, puslete.

Flickr brukes også mye av profesjonelle brukere som betaler for tjenesten. Pro-utgaven av tjenesten videreføres bare inntil abonnementet utløper. Da blir de omgjort til en gratiskonto.

Pro-kundene får i mellomtiden tilgang til ubegrenset opplasting av fotografier på inntil 50 megabyte og videosnutter på maksimalt 90 sekunder. Det er heller ikke noen begrensninger i bruk av båndbredde.

Yahoo-sjef Marissa Mayer fortalte om Flickr-nyhetene under et arrangement i New York. Der ble det også kjent at Yahoo kjøper Tumblr.
Yahoo-sjef Marissa Mayer fortalte om Flickr-nyhetene under et arrangement i New York. Der ble det også kjent at Yahoo kjøper Tumblr. Bilde: Mario Tama/Getty Images/All Over Press

Det vil ikke være mulig å tegne nye Pro-abonnementer, men det tilbys nå en annonsefri utgave til 50 dollar i året. Det er også mulig å doble lagringsplassen til 2 terabyte for 500 dollar i året.

I utgangspunktet er det kun fotografier som kan lastes opp til Flickr, men for bare noen timer siden ble det utgitt en tredjepartsløsning som gjør det mulig å lagre alle typer data hos Flickr. Denne kalles for flickr-store. Den koder alle filer om til PNG før de lastes opp, og tilbake igjen fra PNG ved nedlasting.

flickr-store er nok likevel ikke backupløsningen for de store massene, siden det er en hel del som kreves for å få den til å virke. Derfor omtales den da også som et konseptbevis heller enn en virkelig løsning.

    Les også: