UTVIKLING

Flytter webutviklingen til nettleseren igjen

Mozilla lager utviklingsverktøy i JavaScript.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. feb. 2009 - 11:03

I tidligere tider, da weben for det meste besto av statiske HTML-dokumenter, var den WYSIWYG-baserte redigeringsdelen i Netscapes nettlesere et populært verktøy blant de mange som forsøkte seg på å lage egne websider. Men etter hvert som websidene ble mer avanserte, med skripting, stilsett og databasebasert innhold, ble Composer-delen i Netscape langt mindre egnet.

Nå er Mozilla, stiftelsen som står bak blant annet nettleseren Firefox, i gang med et nytt prosjekt som innebærer at webutviklere kan lage webløsningene direkte i nettleseren, men uten de begrensningene Netscapes Composer hadde.

Det nye prosjektet heter Bespin og er i motsetning til Netscape Composer ikke en del av nettleseren, men et webbasert rammeverk basert på vanlige webstandarder. Sentralt er JavaScript og HTML-elementet canvas, som støttes av de fleste moderne nettlesere. Foreløpig er det bare Firefox og WebKit-baserte nettlesere, inkludert Safari og Chrome, som offisielt støtter Bespin.

Noe av hensikten med Bespin er at den skal gjøre webutviklingen plattform- og steduavhengig. Koden installeres på serveren hvor webutviklingen skjer. Deretter vil den i dagens tidlige utgave være tilgjengelig for brukerne av enhver PC med Internett-forbindelse og en kompatibel nettleser. Dette tilsvarer målet med de fleste andre webapplikasjoner, slik som Microsofts Hotmail eller Google Docs. I tillegg ønsker Mozilla med dette å fremme bruken av åpne standarder.

I dette blogginnlegget, hvor Bespin introduseres av Mozilla Labs, er det listet en rekke hovedmål for hva Bespin skal være.

Koderedigeringsdelen av Mozilla Bespin
Koderedigeringsdelen av Mozilla Bespin

Helt sentralt er det at Bespin skal være enkel å bruke, åpne for sanntids samarbeid, ha en integrert kommandolinjefunksjon, kunne utvides med plugins, være svært rask selv ved redigering av store filer, samt tilgjengelig fra enhver enhet ved å bruke en moderne nettleser som følger webstandardene.

Disse målene skal være utarbeidet i samarbeid med hundrevis av webutviklere.

Den første prototypen som nå er tilgjengelig, Bespin 0.1, har kun grunnleggende funksjonalitet, men er likevel spennende nok, siden den kjøres i nettleseren. Den har støtte for syntaksutheving av kode, i første omgang for JavaScript, HTML og CSS. I en video som er integrert i det nevnte blogginnlegget, vises det at selv filer med over 30 000 kodelinjer kan redigeres forholdsvis raskt og smidig. Bespin 0.1 har dessuten angre- og gjør-om-funksjoner, forhåndsvisning i nettleseren og import og eksport av prosjekter.

Mozilla Bespin-dashbordet.
Mozilla Bespin-dashbordet.

Foreløpig består Bespin av et dashbord som gir tilgang til prosjektene og oversikter over de tilhørende filene, samt selve redigeringverktøyet. Brukergrensensnittet i redigeringsdelen har få knapper å velge mellom. Man får tilgang til en hel del mer funksjonalitet fra kommandolinjen. En oversikt over dette åpnes dersom man skriver Help på linjen nederst i brukergrensesnittet.

Tilgjengelige kommandoer i Mozilla Bespin 0.11.
Tilgjengelige kommandoer i Mozilla Bespin 0.11.

Mozilla oppgir ikke om eller når en ferdig versjon av Bespin vil komme. Men det er allerede mulig å teste Bespin, enten på Mozillas server via denne demoinstallasjonen, eller ved å laste ned og installere kildekoden selv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.