IT-POLITIKK

FN-panel skal anbefale globale KI-retningslinjer

FNs generalsekretær António Guterres har dannet et ekspertpanel som skal komme med anbefalinger om bruk kunstig intelligens (KI). 

FNs generalsekretær António Guterres har dannet et panel på 40 eksperter som skal utarbeide forslag til globale retningslinjer for bruk av kunstig intelligens (KI).
FNs generalsekretær António Guterres har dannet et panel på 40 eksperter som skal utarbeide forslag til globale retningslinjer for bruk av kunstig intelligens (KI). Foto: Khalil Senosi/AP/NTB
27. okt. 2023 - 07:51

Guterres omtaler KI som en teknologi med «omveltende potensial», men påpeker at den også kan komme til å true demokrati og menneskerettigheter.

– I det siste året har vi sett ekstraordinære framskritt i kapabilitetene til og bruken av kunstig intelligens, i tekstroboter, stemmekloning, bildegeneratorer, video-apper og mer, sa Guterres.

Han ba panelet om å «kjempe mot klokka» for å komme med anbefalinger om retningslinjer for KI-bruk innen året er omme, identifisere risikoene KI fører med seg og også mulighetene teknologien skaper.

– I våre utfordrende tider kan KI medføre ekstraordinære framskritt for menneskeheten, sa Guterres, og viste til muligheter innenfor utdanning, offentlig helse og også kampen mot klimakrisen.

– Men alt dette avhenger av at KI-teknologiene blir brukt på ansvarlig vis, la han til. Guterres påpekte videre KI kan utnyttes til å fremme desinformasjon, fordommer og diskriminering, til overvåking og trusler mot privatlivet, svindel og andre brudd på menneskerettighetene.

FN-panelet består av rundt 40 eksperter innen teknologi, juss og vern av persondata. De kommer fra akademia, offentlige institusjoner og privat sektor.

Blant dem er folk med toppstillinger i Google og ChatGPT-utvikler OpenAI.

Meta, her ved sjef Mark Zuckerberg, er blant initiativtakerne til «AI Alliance», som skal gi KI-landskapet større mangfold.
Les også

Lei av Open AI-dominans – lanserer allianse med over 50 medlemmer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.