JUSS OG SAMFUNN

Folkevalgte sender «Privacy Shield» tilbake til tegnebrettet

Ikke godt nok for Europaparlamentet.

EU-US Privacy Shield
EU-US Privacy Shield Bilde: Colourbox/Sergey Nivens, montasje: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. mai 2016 - 15:09

Det nye avtaleutkastet om kommersiell datautveksling mellom EU og USA som EU-kommisjonen tidligere forhandlet fram med amerikanske myndigheter, EU-US Privacy Shield, har ikke blitt godkjent av Europaparlamentet. I stedet har de folkevalgte gitt EU-kommisjonen beskjed om å fortsette forhandlingene med USA for å utbedre flere mangler.

Dette går fram av en resolusjon som parlamentsmedlemmene stemte over i dag med 501 mot 119 stemmer. 31 medlemmer avsto fra å stemme.

I resolusjonen skriver parlamentet at innsatsen til kommisjonen og den amerikanske administrasjonen ønskes velkommen for å oppnå betydelige forbedringer, sammenlignet med Safe Harbour-avtalen som Privacy Shield er ment å erstatte.

Resultatet av avstemningen kommer ikke som noen overraskelse, siden datatilsynene i medlemslandene allerede har advart mot Privacy Shield-avtalen.

Bekymring

I resolusjonen til Europaparlamentet trekkes det fram flere områder ved avtalen som vekker bekymring.

Dette inkluderer amerikanske myndigheters tilgang til data overført under Privacy Shield, og muligheten for i noen tilfeller å samle inn massedata, noe som ikke møter kriteriene om nødvendighet og proporsjonalitet slik dette er definert i EUs charter for grunnleggende rettigheter.

Parlamentsmedlemmene mener at den foreslåtte, amerikanske ombudspersonen er et skritt framover, men de tviler på at denne institusjonen vil være tilstrekkelig uavhengig og inneha tilstrekkelig makt til å utøve og håndheve dens plikt.

Dessuten mener medlemmene at begge parter må gjøre den foreslåtte klageordningen mer brukervennlig og effektiv.

Parlamentsmedlemmene understreker de sentrale rollene som US Department of Commerce og de europeiske datatilsynene er gitt for håndheving av Privacy Shield-rammeverket. De ber dessuten EU-kommisjonen sørge for å gjennomføre jevnlige revisjoner av om beskyttelsen som Privacy Shield skal gi, er adekvat, spesielt i lys av erfaringene med de nye personvernreglene til EU som skal innføres om to år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.