Forbedrede applikasjonstjenester i NT 5.0

Microsoft vil på deres Developers Conference i San Diego neste måned, forhåndsvise utvidede applikasjonstjenster i Windows NT 5.0.

Microsoft vil på deres Developers Conference i San Diego neste måned, forhåndsvise utvidede applikasjonstjenster i Windows NT 5.0.

Teknologien som Microsoft vil bruke i Windows NT 5.0, likner - ifølge InfoWorld Electric - teknologi som finnes i selskapets eksisterende serverprodukter. NT 5.0 vil trekke sammen en rekke forskjellige grensesnitt fra applikasjoner som SQL Server, Exchange, Internet Information Server og Transaction Server. Dette vil integreres inn i et enkelt sett med grensesnitt i selve operativsystemet.

Det vil likevel ta lang tid før disse egenskapene kommer brukerne til gode. De siste spådommene angående lanseringsdatoen for NT 5.0 sier at det i bestefall lanseres i andre halvår i 1998.

- NT 5.0 vil inneholde nye datatjenester som tillater multimaster speiling, sier Rich Tong, visepresident for markedsføring av personlige- og bedriftssystemer for Microsoft, til InfoTech Electric.

- Denne egenskapen vil gjøre det mulig for brukerne å speile til et antall servere, og ikke bare masterserveren for NT. Endringene vil bli samordnet automatisk.

SQL Server 6.5 inkluderer denne egenskapen i sin katologtjeneste, og Exchange har tilsvarende funksjonalitet for sin adressebok og e-post.

- Også i forbindelse med den første betaversjonen av NT 5.0 er det designet et applikasjonstjeneste-API for å gi utviklerne et felles grensesnitt for å aksessere database-, fil-, transaksjon-, e-post-, kontroll-, forms- og brukergrensesnitt-tjenester, forteller Tong videre.

Ifølge InfoWorld Electric vil API-en også benytte et høyt nivå for gjenbruk av kode ved å la utviklerne bygge applikasjoner som komponenter og lenke dem sammen med skripter eller Visual Basic for Applications.

Denne teknologien, som nå finnes i Internet Information Server 4.0 og Transaction Server, vil bruke Microsofts Component Object Model som "limet" som lenker applikasjonene sammen.

Utvidete nettverkstjenester vil også inkluderes i NT 5.0, i tillegg til en driftstjeneste API konstruert for å tillate administrasjon fra flere tilholdssteder. Dette inkluderer korrelasjon, applikasjons plug-ins og et operativsystem-kontrollert installasjon/deinstallasjon oppsett.

- Du kan forestille deg et miljø som er i stand til å oppfatte at det blir lastet ned på et gitt system, bruke et script for å fyre igang en annen server for å dele på lasten, og å få skalerbarhet gjennom nettet, sier Tom Harris, analytiker ved International Data Corporation, til InfoWorld Electric.

- Det vil få IT-avdelingen til å virkelig fokusere på deres forretningsbehov og mindre på å skrive deres egen programvare.

Ifølge InfoWorld Electric, vil Active Directory i NT 5.0 i tillegg til å tilby aksess til ActiveX kontroller, inkludere en egenskap kallt Client-Server Rendezvous som vil la utviklere sende forespørsler angående et objekt beliggenhet til Active Directory og refere dem til den rette serveren. Dette kan gjøres ved å bruke Java eller ethvert annet programmeringsspråk.

I det hele bør disse grensesnittene gjøre NT til en sterkere plattform for distribuerte dataapplikasjoner, men det er ifølge InfoWorld Electric uklart om Microsoft vil være istand til å levere NT 5.0 tidsnok til å avverge den økende insteressen for rivaliserende arkitekturer basert på Java og CORBA som kjører på Unix servere.

Til toppen