Forbedret WLAN-ytelse med ny programvare

Innfører en «trafikkonstabel».

Forbedret WLAN-ytelse med ny programvare
WiFox-programvaren utviklet ved North Carolina State University kan gi langt bedre opplevd kapasitet i mye brukte WLAN-soner. Bilde: John Moore/Getty Images / All Over Press

WLAN er en flott oppfinnelse, til tross for alle svakhetene. Nå ser det ut til forskere ved North Carolina State University skal greie å gjøre teknologien enda bedre, ved hjelp av en programvareløsning som kalles for WiFox.

Problemet forskerne forsøker å løse, er ikke ett man vanligvis finner hjemmet. På arbeidsplasser og i forbindelse med offentlige WLAN-soner hvor mange bruker det samme nettverket, kan det trådløse nettverket ofte oppleves som svært tregt, selv om datastrømmen gjennom aksesspunktet ikke er i nærheten av den teoretiske kapasiteten.

Årsaken til dette, forklarer de amerikanske forskerne i en pressemelding, er at mengden av forespørsler fra alle brukerne ofte er så høy at aksesspunktet sliter med å sende noe tilbake. Dette skyldes at all kommunikasjonen, i begge retninger, skjer over den samme kanalen.

WiFox-programvaren overvåker mengden av trafikk i WLAN-kanalen og gir aksesspunktet prioritet til å sende data når programvaren oppdager at aksesspunktet er i ferd med å utvikle et etterslep med data. Prioriteten aksesspunktet blir gitt, avhenger av størrelsen på etterslepet. I praksis fungerer WiFox som en trafikkonstabel som sørger for at dataene flyter jevnt i begge retninger.

WiFox har blitt testet sammen med et virkelig WLAN-system i et laboratorium. Dette nettverket var i stand til å håndtere opptil 45 brukere. Graden av forbedring i datagjennomstrømningen viste seg å øke med antallet brukere. Med omtrent 25 brukere ble gjennomstrømningen økt med 400 prosent, mens den økte med hele 700 prosent når 45 brukere var tilknyttet det samme nettverket.

– Noe av det beste ved denne mekanismen, er at den kan pakkes som en programvareoppdatering som kan integreres i eksisterende WiFi-nettverk, sier Arpit Gupta, en stipendiat i informatikk ved North Carolina State University og hovedforfatter av en forskingsartikkel, som skal presenteres under ACM CoNEXT 2012 i Nice om en knapp måned.

WiFox kan altså brukes sammen med eksisterende WLAN-utstyr.

I pressemeldingen fra North Carolina State University sies det ingenting om når eller hvordan WiFox vil bli tilgjengelig.

Oppdatert: Marcus Barman i Meru Networks opplyser til digi.no at slike mekanismer allerede finnes i Air Traffic Control-funksjonaliteten i selskapets aksesspunkter og kontrollere.