TELEKOM

Forbereder indisk teknologieksport til Norge

- TeleSofts avanserte teknologi kan bedre nivået på norske teletjenester, sier Vinod Chandran. Han er i Oslo på jakt etter en partner for sitt indiske selskap.

6. des. 2001 - 14:04

TeleSoft er en ung indisk IT-drift, der Vinod Chandran har det administrative ansvaret for et hundretalls medarbeidere i Indias teknologihovedstad Bangalore. Han ble medgründer i selskapet etter å har arbeidet i ni år for Nortel, vesentlig i Texas.

Chandran mener TeleSoft gjenspeiler en alminnelig tendens, der indiske IT-selskaper ikke bare tar på seg oppdrag for andre, men satser på å tilføre utenlandske partnerskap egenutviklet teknologi.

Vinod Chandran med Kari Degrum fra Flexifinity. <i>Foto:  Eirik Rossen</i>
Vinod Chandran med Kari Degrum fra Flexifinity. Foto:  Eirik Rossen

- TeleSoft har hatt flere utenlandske oppdrag der vi har bidratt med ekspertise og lisensiert vår teknologi innen tale over IP, forteller Chandran. - Vi investerer ganske tungt innen forskning og utvikling. I India er tale over IP forbudt, og vil først bli frigjort i april 2002. Følgelig krever tale over IP at vi arbeider i USA. Vi etablerte et datterselskap, XyBridge Technologies, som siden er solgt til Motorola, mens teknologien er stilt til Motorolas rådighet gjennom en lisensavtale.

TeleSoft fokuserer i dag på tale over IP, og på infrastruktur, først og fremst knyttet til tredje generasjons mobile nettverk.

- India har mange ledige ressurser, økonomisk sett er det svært effektivt å satse på et lavkost land for teknologisk avansert forskning og utvikling. Vi har fått kunder i Europa fordi vi har stilt opp med rett produkt til rett tid og til rett pris. Et eksempel er en stor softsvitsj-leveranse til et ledende selskap i Sveits.

Chandran trekker et skille mellom selskaper av TeleSofts type, og eldre indiske IT-bedrifter av typen Tata Consultancy Services.

- Vår måte å drive på krever større fokus og større satsing på egenutvikling av teknologi. Jeg er i Norge og andre europeiske land for å finne store og solide partnere i Europa, som kan være villige til å lisensiere vår teknologi og samarbeide om spesifikke prosjekter.

TeleSoft frykter ikke for fremtiden til tredje generasjons mobil.

- Vi ser på tredje generasjons mobile nettverk i lys av to pågående langsiktige trender. Den ene er overgangen fra kretssvitsjing til pakkesvitsjing. Den andre er overgangen fra store sentraliserte telekomsvitsjer til distribuert formidling. Begge fordrer at det kommer nye typer aktører, og begge legger grunnen for nye inntekter gjennom nye tjenester. Flere aktører vil gjøre utstyret rimeligere og utløse mer fornyelse.

TeleSoft har en fast europeisk representasjon gjennom norske Kari Degrum, partner i tokvinnefirmaet Flexifinity i Sophia Antipolis utenfor Cannes på den franske rivieraen. Dette er Chandrans tredje besøk til Norge, der han har samtaler med de større teleoperatørene. Han håper det skal la seg gjøre å undertegne en avtale i løpet av de kommende par månedene.

Han mener mønsteret som TeleSoft har fulgt er typisk for nye indiske IT-selskaper.

- Utdanningssystemet i India er utmerket, og har den fordelen at alt foregår på engelsk, helt fra grunnskolen. Særlig de sørlige delstatene har vært flinke til å satse på IT-utdanning. Mange nyutdannede spesialister satser på å arbeide noen år i utlandet. De siste fem til seks årene har stadig flere vendt tilbake til India for å sette opp egne selskaper. De formidler det India trenger av internasjonalt krydder til sin IT-satsing. Etableringene i India gir viktige konkurransefordeler internasjonalt. Lønnsnivået er lavere enn i Europa, rett og slett fordi det er så mye billigere å bo der.

På sin side bidrar staten ved å deregulere teletjenester og åpne for en markedsstyrt utvikling av infrastrukturen. Chandran er forholdsvis tilfreds over den balansen som er nedfelt i framdriftsplanene, og viser forståelse for at gamle telemonopoler krever tid. En svært viktig tendens nå, er at det åpnes, i privat regi, stadig flere tilbud der private gis Internett-aksess og tilgang til telefoner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.