Forbudt kjæledyr klar for Norge

NASA og National Security Agency har stengt den ute fra sine sikkerhetsområder. Nå er det elektroniske kjæledyret i ferd med å invadere det norske markedet. Og man må passe godt på - Furby både snorker og fniser.

NASA og National Security Agency har stengt den ute fra sine sikkerhetsområder. Nå er det elektroniske kjæledyret i ferd med å invadere det norske markedet. Og man må passe godt på - Furby både snorker og fniser.

I mars i år gikk det ut en internmelding i romfartsorganisasjonen NASA som viste til at the National Security Agency (NSA) hadde bannlyst Furby fra områder hvor det befant seg sensitiv informasjon (se egen peker i margen til høyre)

I meldingen opplyste NASA at de innførte den samme strikte politikken som overvåkingsorganisasjonen NSA; ingen ansatte får lov til til å ta med seg kjæledyret inn i områder som inneholder klassifisert informasjon eller hvor sensitive opplysninger blir diskutert.

Dette forbudet ville ikke bli opphevet og ingen unntak kommer til å bli innvilget, skrev sikkerhetsoffiser Steve Peyton. digi.no har vært i kontakt med Peyton som bekrefter at meldingen på nettet er ekte og at dette er offisiell NASA-policy. Utover det ville han ikke si noe mer om saken, blant annet gi svaret på det sentrale spørsmålet: Hvorfor?

Ifølge Wired News skyldes bannlysningen i National Security Agency at organisasjonen frykter at Furby kan misbrukes til avlytting. Allerede i januar var forbudet et faktum og et internmemo i organisasjonen klassifiserte leketøyet som en sikkerhetsrisiko.

Produsenten, Tiger Electronics, har gjentatte ganger avvist at det skulle befinne seg en opptaksenhet i Furby.

I NSA raste diskusjonen på de interne diskusjonsgruppene tidlig på året før ledelsen (dvs. NSA's Office of Policy) beordret alle ansatte til å holde kjeft. Det skjedde, ifølge Washington Post, etter at blant annet en ansatt skisserte muligheten for at hans gummiand ville være det neste som ble konfiskert fra arbeidsplassen.

Nå er det farlige dyret i ferd med å innta det norske markedet. I morgen, torsdag den 27. mai, lanseres den med brask og bram etter at importøren har kjørt en stor reklamekampanje på TV.

Den lodne fyren behersker 200 ord og lyder, er tospråklig og liker å bli kilt på magen. Snakkingen foregår på både engelsk og furbisk som er en blanding av kinesisk, thailandsk, mandarin og hebraisk.

Til den nette sum av 399 kroner får du også med verdens første språkmanual i kombinasjonen furbisk-engelsk-norsk som det spørs om målgruppen over seks år noen gang kommer til å åpne.

Foruten at den 13 centimeter lille tingesten synger, maler, snorker, fniser, nyser, kan også flere furbier, ifølge forhåndsreklamen, kommunisere med hverandre og lære hverandre sanger. Furby har innebygd infrarød teknologi og følere og må mates. Den dør imidlertid ikke, som konkurrenten Tamagotchi, som en følge av manglende fóring.

Et par andre egenskaper er kanskje mindre populære hos foreldre, som for eksempel smittefaren ved forkjølelse og dårlige vaner. Og at det finnes seks forskjellige Furbier på markedet.

Men heldigvis for alle med smårollinger; Furby har batterier.

Til toppen