JUSS OG SAMFUNN

– Forbyr innkjøp av iPad og Macbook

Nå skal også Apple være boikottet i Kina.

Kina skal ha fjernet Apple fra listen over produkter det er tillatt å kjøpe inn av offentlig sektor. Det skal omfatte i alt 10 produkter, inkludert iPad mini og Macbook Air. Bildet er fra en Apple Store i Xuchang, i den sentrale Henan-provinsen.
Kina skal ha fjernet Apple fra listen over produkter det er tillatt å kjøpe inn av offentlig sektor. Det skal omfatte i alt 10 produkter, inkludert iPad mini og Macbook Air. Bildet er fra en Apple Store i Xuchang, i den sentrale Henan-provinsen. Bilde: (c) Imaginechina/Corbis/All Over Press
7. aug. 2014 - 08:35

iPad, iPad mini, Macbook Air og Macbook Pro er fjernet fra listen over produkter det er tillatt å kjøpe inn i kinesisk offentlig sektor.

I alt skal 10 Apple-produkter ha blitt ekskludert fra myndighetenes anskaffelser av hensyn til sikkerheten, skriver Bloomberg.

Den siste tiden har det kommet en lang rekke tilsvarende rapporter om Kinas angivelige boikott av utenlandske teknologiselskaper. Ikke i forbrukermarkedet, men for offentlige innkjøp.

Dette omfatter alle etater kontrollert av kommunistpartiet i ettpartistaten, sentrale så vel som lokale myndigheter. Listen over hvilke produkter som er godkjent i anskaffelser blir neste gang revidert i januar, ifølge Bloombergs kilder.

Nyhetsbyrået skriver at produkter fra Dell og Hewlett-Packard, samt kinesiske Lenovo, ikke er tatt vekk fra listen – og følgelig fortsatt skal være tillatt å handle inn.

Hongkong-avisen South China Morning Post siterer Bloomberg-rapporten. De legger til at en kilde forteller at det foreligger flere forskjellige anskaffelseslister i Kina.

Sandy Shen, en Gartner-analytiker i Shanghai, sier til avisen at den omtalte godkjenningslisten (der Apple nå er ute) er «mer en indikasjon på Beijing-regjeringens syn enn noe som direkte vil påvirke» eller hemme Apples fremtidige omsetning i landet.

Frykt for nasjonal sikkerhet

IBM, Microsoft, Cisco og Apple er blant aktørene som har måtte tåle en rekke svært lite flatterende oppslag i statlig kontrollerte kinesiske medier, med påstander om at produktene deres kan true nasjonal sikkerhet.

Tidligere denne uken skrev digi.no at også antivirus-leverandørene Symantec og Kaspersky skal ha bli satt på nei-listen.

Fra før er det meldt at også Microsofts operativsystem Windows 8 er bannlyst fra offentlige anskaffelser. Kinesiske banker skal ha blitt oppmuntret til å kaste ut IBM-servere og erstatte dem med lokalt produserte alternativer.

«Snowden-effekten»

Dette skjer i kjølvannet av NSA-skandalene avslørt av den spionsiktede varsleren Edward Snowden, som i fjor lekket dokumenter om amerikansk etterretnings massive overvåkning og spionasje.

Kina viser en dyp mistro til utenlandsk produsert teknologi. Samtidig hagler beskyldningene om hacking og spionasje mellom USA og Kina.

I slutten av mai tok USA ut tiltale mot fem navngitte kinesiske militære, som beskyldes for å ha drevet omfattende dataspionasje mot amerikansk næringsliv. Kina hevder på sin side at anklagene er fabrikkerte, og at det snarere er Kina som er offeret for hackerangrep.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.