ARBEIDSLIV

Forbyr jobbmail og SMS fra sjefen utenom arbeidstid

Vedtaket i nasjonalforsamlingen i Portugal gjør det forbudt for arbeidsgivere å sende tekstmeldinger og e-post til ansatte etter arbeidstid.

Portugal tar grep mot en utvikling som har visket ut skillelinjene mellom jobb og fritid. Flere andre har gjort lignende tiltak.
Portugal tar grep mot en utvikling som har visket ut skillelinjene mellom jobb og fritid. Flere andre har gjort lignende tiltak. Illustrasjonsfoto: Colourbox
10. nov. 2021 - 12:44

Det er blant flere tiltak i en revidert arbeidsmiljølov, som den portugisiske regjeringen har introdusert i kjølvannet av koronapandemien med utstrakt bruk av obligatorisk hjemmekontor.

Sjefen kan bli bøtelagt

Arbeidsgiver eller en sjef som tar kontakt utenom avtalt arbeidstid risikerer å bli bøtelagt. Jobben må også dekke økte kostnader ved arbeid hjemme, inkludert strømregning og internettabonnement. En rekke medier skriver dette, inkludert britiske Independent.

Reformen har i tillegg bestemmelser som forbyr overvåkning av ansattes produktivitet, samt pålegg om fysiske møter hver annen måned for å bekjempe isolering.

Lovendringene gjelder imidlertid kun for virksomheter med minst 10 ansatte, melder den franske TV-kanalen Euronews.

– Pandemien har akselerert behovene for lovregulering. Hjemmekontor kan være revolusjonerende hvis vi benytter oss av fordelene og samtidig reduserer ulempene, sa den portugisiske arbeidsministeren Ana Mendes Godinho under Web Summit-konferansen i Lisboa forrige uke.

Avbrekk fra e-post

Portugal er ikke alene om å innføre lignende regler og tiltak. Det har blant annet flere tyske selskaper holdt på med i årevis.

I Deutsche Telekom er sunn balanse mellom jobb og fritid en uttalt kjerneverdi, blant annet med en «mobile devices policy», som sier at medarbeiderne slipper å være tilgjengelige etter arbeidstid, i helger og ferien. De oppfordres til ikke å bruke fritiden på e-post.

Bilfabrikkanten Daimler har gått hardere til verks. Deres ansatte har siden 2014 kunnet velge at all e-posten de mottar i ferien blir slettet automatisk. Avsender får da beskjed om å ta kontakt igjen etter ferien eller å henvende seg til noen andre.

Volkswagen kom allerede i 2011 med en e-post-pause etter at arbeidsdagen er omme, rett og slett ved å skru av serverne mellom klokken 18.15 og 07.00.

I nyere tid har land som Slovakia og Filippinene gitt arbeidstakere en lovfestet rett til å være frakoblet etter arbeidstid, ifølge reisemagasinet Condé-Nast Traveller.

Les også

− Her må bransjeaktørene rydde opp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.