JUSS OG SAMFUNN

Forbyr programvare-patenter

– Patentsystemet virker ikke for programvare, mener IT-organisasjon etter historisk vedtak.

Næringsminister i New Zealand, Craig Foss, har fått gjennom en lov som forbyr patentering av programvare.
Næringsminister i New Zealand, Craig Foss, har fått gjennom en lov som forbyr patentering av programvare. Bilde: Hagen Hopkins/Getty Images/Getty Images/All Over Press
29. aug. 2013 - 07:59

Politikerne i New Zealand har nå banket gjennom en ny patentlovgivning som i praksis forbyr patentering av programvare. Politikerne har kranglet om loven i fem år, og de internasjonale programvaregigantene har drevet intens lobbyvirksomhet for å fremme sitt syn.

Ifølge ZDnews, som først bringer nyheten, mener næringsminister Craig Foss at moderniseringen av patentlovgivningen i landet vil være et viktig skritt til mer innovasjon i New Zealand.

– Ved å klargjøre definisjonen av hva som kan bli patentert, vil vi gi selskaper i New Zealand mer fleksibilitet til å ta i bruk og forbedre eksisterende innovasjoner, samtidig som vi fortsatt vil beskytte genuine oppfinnelser, sier Foss.

Institute of IT Professionals (IITP) i New Zealand støtter det nye patent-lovverket fullt ut, og har arbeidet hardt for at programvare ble holdt utenom. Av instituttets medlemmer som hadde en mening om saken var 94 prosent for å forby programvarelisenser.

– Patentsystemet virker ikke for programvare, fordi det er nesten umulig for genuine teknologiselskaper å skape ny programvare uten å bryte noen av de hundretusenvis av patenter som finnes på området. Ofte er det patenter for helt åpenbare oppgaver, sier Paul Mattews som leder IITP til ZDnews.

– Dagens historiske lovvedtak vil støtte vår innovative teknologiindustri og sender en klar melding til resten av verden: New Zealand vil ikke tolerere patenttrolls sjikanøse praksis, deklarerer Mattews.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.