Førde tror alle får digital-TV

Einar Førde forhandler med TV 2 og Telenor for å gi Norge digital-TV. I dag mener han å ha fått den endelige bekreftelsen på at regjeringen tar regningen.

Einar Førde forhandler med TV 2 og Telenor for å gi Norge digital-TV. I dag mener han å ha fått den endelige bekreftelsen på at regjeringen tar regningen.

Regjeringen vil bidra til at hele den norske befolkningen skal få digital-TV i løpet av de neste årene. Kulturminister Ellen Horn brukte hele sin redegjørelse for Stortinget i dag til å prate om NRK.

Einar Førde mener Horn gav sterke signaler til at hun tar begge regningene for å spre digital-TV til hele befolkningen. For skal vi få digital-TV i Norge, må NRK først digitaliseres og så må man bygge et digitalt sendenett.


- Dette (Horns redegjørelse - red.anm.) bekrefter at regjeringen står bak når det gjelder digitalisering av NRK, sier kringkastingsdirektøren i en kommentar til digitoday.no om den mediepolitiske redegjørelsen torsdag.

Horn og regjeringen bestemmer i realiteten om Norge skal få digital-TV, for NRK må være med, det er et kultur og distriktspolitisk krav i Stortinget. Og skal NRK være med, må de få penger.

Horn kom med sterke signaler på at NRK fremdeles skal være en stor og mektig medieinstitusjon i Norge, selv etter den digitale tidsalder har okkupert mediearenaen.

- Det kom flere viktige signal i forhold til utbyggingen av bakkenettet, og prinsippet er at det skal være full dekning, sier Førde.

Førde forhandler for tiden med Telenor og TV 2 om en felles utbygging av bakkenett og utdeling av digitale mottakerbokser. Disse boksene gir deg digitale TV-sendinger, Internett-tilgang, enklere spill og e-handel.

- Forhandlingene er komplekse og drar ut i tid, det er ikke annen årsak til forsinkelsene, sier Førde til digitoday.no. Han vil ikke svare på om de tre aktørene snakker med andre innholdsprodusenter.

Horn var svært lite konkret overfor Stortinget i dag i digitaliseringsspørsmålene, spesielt når det ved den digitale finansieringen, men Førde mener han hørte noe annet.

Han er svært fornøyd og venter heller til at dette kommer i den varslede stortingsmeldingen til høsten.

- Vi trenger ikke å for å se hvor mye penger vi får via statsbudsjettet før vi kan undertegne en avtale med TV 2 og Telenor. Det viktigste er et signal fra departementet om at de ønsker å bidra, sier Førde til digitoday.no.

Det gledet også Førde at kulturministeren for første gang åpnet for reklamefinansiering av sportssendinger. Kulturministeren sa i redegjørelsen at dette kunne være aktuelt, så fremt det blir diskutert i både storting og regjering.

- Dette er helt nye signal fra kulturministeren, og det gleder oss. Dette kan gjøre det enklere for NRK å samarbeide med andre TV-kanaler om store sportsarrangementer, sier Førde til digitoday.no.

Rettigheter til store sportsarrangementer har blitt et stadig større problem for NRK og statskanalen har i stadig flere tilfeller måtte ty til konkurrenten TV 2 for å få råd til disse..

Dessuten kan NRK ta seg betalt for interaktive tjenester som nyheter, spill og annet, påpeker Førde. Men han er enig med Horn at det er få alternativer til lisensfinansiering. Reklamefinansering er helt utelukket.

- Man kan jo se tendenser i Europa på at TV-reklame kanskje har sett sine beste dager, sier Førde til digitoday.no.

Inntektsstrømmer fra portaler og andre nettbaserte multimedietjenester tror Førde kan bli et godt bidrag til kassen på Marienlyst.

- Det blir viktig å drøfte andre former for inntekter, som ministeren var inne på. Man må komme seg inn på inntektsstrømmer i portaler for eksempel, sier Førde til digitoday.no.


Til toppen