BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forener nettbrett og mobiler med Android 4.0

Google byr på iskrem og Galaxy Nexus sammen med Samsung.

Ice Cream Sandwich-statuen kom på plass ved Googles hovedkontor i forrige uke.
Ice Cream Sandwich-statuen kom på plass ved Googles hovedkontor i forrige uke. Bilde: Googles Android-kanal på YouTube
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. okt. 2011 - 10:37

Under et arrangement i Honk Kong i natt avduket Google og Samsung i fellesskap både Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS) og den første enheten med basert på ICS, Samsungs Galaxy Nexus. Dette skjer ganske nøyaktig tre år etter at G1, den første Android-baserte mobilen, kom på markedet.

Google hadde på forhånd lovet store nyheter i Android 4.0, og mengden av store og mindre nyheter er omfattende. Den viktigste er likevel at 4.0-utgaven er beregnet for både nettbrett og smartmobiler. Dette skal kunne bidra til mindre fragmentering i plattformen. I dag er det mange nettbrett som leveres med Android 2.x, som mangler de fleste av nettbrettilpasningene som kom i med Honeycomb-utgaven, altså 3.x.

ICS leveres med et nytt brukergrensesnitt, som hvor målet er gjøre de mest brukte handlingene mer synlige og å la brukerne navigere med det Google beskriver som enkle og intuitive håndbevegelser. Det loves forbedrede animasjon og feedback gjennom hele systemet, som nå i stor grad er beregnet for høyoppløste skjermer.

Standard hjemmeskjerm i Android 4.0 <i>Bilde: Google</i>
Standard hjemmeskjerm i Android 4.0 Bilde: Google

Med Android 4.0 satses det fullt på virtuelle knapper for navigering. De tre knappene, Back, Home og Recent Apps, er alltid synlige i systemfeltet, men kan blendes ned av applikasjoner som støtter fullskjermvisning.

Den nevnte Recent Apps-knappen skal gjøre det enklere for brukerne å hoppe mellom applikasjoner som kjører ved å bruke en liste med miniatyrbilder som vises i systemfeltet.

I Action Bar, som vanligvis vises på toppen av skjermen, vil brukerne ha tilgang til applikasjonens kontekstavhengige valgmuligheter.

Interaktive varsler om nye meldinger, oppdateringer fra applikasjoner og mye annet, vil vises på toppen av skjermen på små enheter, og i systemfeltet til enheter med større skjerm.

Fra oversikten over alle de installerte applikasjonene kan brukeren enklere få tilgang til informasjon om den enkelte applikasjon, umiddelbart avinstallere den eller å deaktivere forhåndsinstallerte applikasjoner.

Enheter med relativt liten skjerm vil inkludere et favorittfelt som er synlig fra alle hjemmeskjermene. Dette kan inneholde applikasjoner, snarveier, mapper eller annet innhold som brukeren vil ha veldig rask tilgang til.

Android 4.0 leveres med bedre stavesjekk som kan utvides med tredjepartstillegg, og en ny motor for tale som lar brukeren prate så lenge de vil. Det vil være mulig å ta pauser i innlesingen og å diktere tegnsettingen underveis. Mulige dikteringsfeil blir markert og brukeren kan rette teksten fra en liste med ordforslag når innlesingen er ferdig. Det loves at brukerne kan benytte det språket de ønsker, men om det også inkluderer norsk, er ikke oppgitt.

Den nye Android-versjonen tilbyr funksjonalitet som gjør den mer egnet for blinde og svaksynte. Dette inkluderer en akustisk feedback som identifiserer brukergrensesnitt-komponenten man «berører». En ny berøring av den samme komponenten vil aktivere den. Det er mulig å øke fontstørrelsen på tvers av hele systemet, og nettleseren støtter nå et skriptbasert skjermtolkingsprogram.

Nettleseren, Android Browser, støtter nå synkronisering av bokmerker med Google Chrome. Det skal være enklere å få tilgang til fullversjonen av websidene. Det er nå mulig å lagre websider for senere lesing i offline-modus. Disse sidene er tilgjengelige fra en egen, visuell liste. Det loves dessuten langt bedre JavaScript-ytelse.

Det loves e-postfunksjonalitet, med separate synkroniseringsregler for enkeltmapper og serverbaserte søk på tvers av mappene. E-postapplikasjonen har fått støtte for Exchange ActiveSync v14.

Skjermlåsen er forbedret på den måten at brukeren kan få tilgang til mer funksjonalitet, uten å måtte låse opp telefonen. Dette inkluderer muligheten til å bruke kameraet eller å trekke ned varslingsvinduet. Face Unlock-funksjonen gjør det mulig for brukeren å få låst opp mobilen ved å se inn i kameraet på forsiden av mobilen.

Android 4.0 introduserer også Android Beam, en løsning for deling av innhold mellom to enheter med NFC-støtte (Near Field Communication). Dette skal kunne gjøres ved hjelp av noen svært få berøringer på skjermen.

Individuelle applikasjoner kan bygge på Android Beam. Blant annet skal det være mulig for Android-brukere å spille mot hverandre via Android Beam. Over lengre avstander vil det være mulig å gjøre det samme med Wi-Fi Direct, som også støttes.

Det er helt klart at Ice Cream Sandwich vil bli tilgjengelig for Nexus S-mobilen. Til Engadge sier Google-representanter at den nye utgaven i teorien vil kunne kjøres på alle enheter som i dag kjører Android 2.3.

Android 4.0 tilbyr også en rekke nye programmeringsgrensesnitt som kan utnyttes av applikasjonsutviklere. En oversikt over høydepunktene finnes her. Det nye SDK-et er tilgjengelig via denne siden.

Galaxy Nexus

Den nye, offisielle Google-mobilen, Galaxy Nexus, skal som kjent leveres av Samsung. De fleste detaljene om mobilen ble lekket på forhånd.

Samsung Galaxy Nexus med Android 4.0. <i>Bilde: Samsung</i>
Samsung Galaxy Nexus med Android 4.0. Bilde: Samsung

Mobilen leveres med en 4,65 tommer stor HD Super AMOLED-skjerm med 720p-oppløsning. Den er utstyrt med en tokjernet OMAP4460 systembrikke fra Texas Instruments som er klokket til 1,2 GHz, 5 megapiksel-kamera med støtte for 1080p-video, 1 gigabyte RAM, 16 eller 32 gigabyte internt flashminne og støtte for HSPA+ eller LTE (avhengig av marked). Mobilen skal komme i salg i Norge i november, med en anbefalt utsalgspris på 5000 kroner.

Blokkdiagram over systembrikker i Texas Instruments&#039; OMAP44xx-serie. <i>Bilde: Texas Instruments</i>
Blokkdiagram over systembrikker i Texas Instruments' OMAP44xx-serie. Bilde: Texas Instruments

    Les også:

Saken er oppdatert med mer informasjon om systembrikken

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.