JUSS OG SAMFUNN

Forlenger forbudet mot Reals DVD-kopierer

Real mente å ha funnet en lovlig måte å kopiere DVD til pc. Men dommeren tok parti for filmbransjen.

8. okt. 2008 - 08:54

I forrige uke lanserte RealNetworks et program kalt RealDVD og la det ut for salg på nettet. Poenget med RealDVD er å gjøre det mulig å kopiere DVD-er til en PC, og spille filmene av derfra. Real Networks lisensierer den samme kopibeskyttelsen som filmbransjen, og legger inn et eget lag med kopisperre. Det innebærer at RealDVD bare kan brukes til å lage et begrenset antall kopier av samme DVD, og at kopien på PC-en ikke kan brennes til en annen DVD.

Med disse begrensningene var RealNetworks overbevist om at RealDVD er lovlig: Det kan ikke brukes til ulovlig massekopiering, og respekterer samtidig prinsippet om at det skal være anledning til å kopiere innhold til privat bruk, et prinsipp filmbransjen bryter med sin ordning for kopisperre.

Vel vitende om at filmbransjen ville angripe RealDVD, passet selskapet på å gå til et «forebyggende søksmål». Noen timer etter lanseringen hadde også filmbransjen gått til sak. De ba samtidig retten nedlegge et midlertidig forbud mot alt salg av RealDVD.

I slutten av forrige uke fikk de foreløpig medhold fram til en høring som skulle finne sted i går.

På slutten av gårsdagens tre timer lange høring slo dommer Marilyn Patel fast at hun ikke var overbevist om at RealDVD ikke bryter lovverket. Hun avgjorde derfor at det er nødvendig med en ny høring for å kartlegge både mulige lovbrudd, og mulige brudd på lisensieringen av kopisperreteknologien til DVD Copy Control Association. En slik høring vil tidligst kunne holdes etter 17. november.

nettstedet der RealDVD tidligere ble solgt for tretti dollar, står det nå at RealDVD for tiden er utilgjengelig grunnet juridisk tvist. Selskapet forsikrer at de «arbeider hardt for å kunne tilby programvare som gjør det mulig å ta lovlig kopier av DVD-er til personlig bruk.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.