JUSS OG SAMFUNN

Formell etterforskning av Googles bokavtale

USAs justisdepartement frykter avtalen kan fordreie konkurransen innen digitale bøker.

Eksempel på Google-søk i skannet bok.
Eksempel på Google-søk i skannet bok.
3. juli 2009 - 13:25

Amerikanske medier har fått tilsendt kopier av en brevutveksling mellom USAs justisdepartement og distriktsdommer Denny Chin i delstaten New York.

Chin er ansvarlig for å godkjenne forliket fra oktober i fjor mellom Google på den ene siden, og amerikanske forlegger- og forfatterorganisasjoner på den andre, om lisensiering av Googles omfattende arkiv av digitale bøker. Forliket skal være verdt 125 millioner dollar, og er ment å avslutte rettighetshavernes søksmål mot Google, som siden 2004 har skannet mange millioner bøker og lagt dem ut gjennom en offentlig tilgjengelig tjeneste.

Avtalen gir Google rett til å vise bøkene på nett – uten nedlasting – og levere tjenester som søk og abonnement til både individer, bibliotek og andre institusjoner, mot å dele sine inntekter med rettighetshaverne.

Brevene bekrefter at USAs justisdepartement har iverksatt en formell etterforskning av avtalen, med tanke på å bringe på det rene hvorvidt den holder seg til antitrustlovgivningen. Dersom departementet har innvendinger mot avtalen, må dommeren ta stilling til dem før avtalen kan godkjennes.

Tidligere har Google fortalt om henvendelser fra departementet for å få tak i dokumentasjon og informasjon rundt bokavtalen. Brevet er første gang departementet selv bekrefter offentlig at en etterforskning er på gang.

Eksempel på Google-søk i skannet bok.
Eksempel på Google-søk i skannet bok.

Departementet presiserer at de ikke har trukket konklusjoner, og informerer dommeren om at de vil ta ulike tiltak for å danne seg et bilde av hvordan avtalen kan tenkes å påvirke markedet.

Dommeren svarer at det skal arrangeres en høring 7. oktober i år. Han skriver at departementet har frist til 18. september dersom de ønsker å komme med en skriftlig redegjørelse for retten, og at de også har anledning til å presentere sine synspunkter muntlig under selve høringen.

I en kommentar til at etterforskningen nå er offisielt bekreftet, gjentar Google at de har forholdt seg ikke bare til representanter for departementet, men også for påtalemyndigheten i flere delstater. De peker på at avtalen ikke er eksklusiv, og at de har tillit til at den ikke vil endres vesentlig.

Ifølge Wall Street Journal har akademiske miljøer og konkurrenter uttrykt frykt for at avtalen kan gi Google et de facto monopol på nettilgang til bøker der rettighetshaverne ikke er kjent. Store bibliotek er opptatt av hvilket prisnivå Google vil legge seg på i en eventuell abonnementsordning for digitale bøker. Amazon.com-sjef Jeff Bezos har så sterke innvendinger mot avtalen at han mener den må revideres.

Rettighetshavernes organisasjoner forsvarer avtalen, og mener det kun kan være aktuelt med mindre justeringer.

New York Times har publisert begge brevene (pdf).

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.