Fornøyelige påskeegg på PC-en

De fleste forbinder kanskje ordet "påskeegg" med marsipanfylte sjokoladeegg som dukker opp i butikken noen måneder før påske. Men det finnes også en rekke andre typer "påskeegg" - ikke minst i programvare.

De fleste forbinder kanskje ordet "påskeegg" med marsipanfylte sjokoladeegg som dukker opp i butikken noen måneder før påske. Men det finnes også en rekke andre typer "påskeegg" - ikke minst i programvare.

Alle påskeegg har én ting felles - de er ment å være en fornøyelse for brukerne. De fleste påskeeggene - de du får kjøpt i butikken, er selvsagt ment å være en gastronomisk fornøyelse - noe som produsenten ikke alltid er like heldig med. Men de fleste andre former for påskeegg (easter eggs) er av en kanskje mer underholdende type.

Mange er sikkert klar over at det i enkelte programvareversjoner finnes skjulte egenskaper som kun kan hentes fram ved å utføre mer eller mindre omfattende sekvenser av operasjoner . Mest kjent er kanskje flysimulatoren i Microsofts Excel 97 eller vulkannavnene i Windows 98, men også i mange andre programvareprodukter finnes det skjulte egenskaper med et snev av humor innebygd. Ikke bare for Windows, men for alt fra Palm OS til HP-UX. De fleste av disse egenskapene - påskeeggene - finnes kun i én utgave av programvaren, men det du kan nesten regne med at de fleste større programvareprodukter inneholder minst én slik skjult egenskap.

Men det er ikke bare programvare som inneholder påskeegg. Også maskinvare, nettsteder, filmer, TV-programmer, musikk, bøker og kunst har slike skjulte egenskaper som du ikke oppdager umiddelbart. I de fleste kategoriene som ikke er knyttet til datamaskiner, er det gjerne snakk om lite kjente fakta i verket eller detaljer som du først oppdager tiende gang du ser en film eller lytter til et musikkstykke

Også i TV-serien Karl & Co. skal det angivelig være et påskeegg. I episode 29 når Nils Vogt går ned trappen for første gang, kan en underlig skygge sees bak ham. I midten av skyggen skal det være stavet ordet "ROBOT".

Hvordan du finner fram til disse og over 3000 andre påskeegg finner du på nettstedet The Easter Egg Archive.

Til toppen