BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forsiktig innføring av ny PC-formfaktor

Utvalget av PC-komponenter tilpasset formfaktoren BTX ventes å bli svært begrenset, i hvert fall fram til neste år.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. mars 2005 - 07:39

Intel introduserte høsten 2003 en ny formfaktor for PC-kabinetter og komponenter. BTX (Balanced Technology Extended) skal på sikt enten erstatte eller leve side om side med dagens vanligste formfaktor for PC-kabinetter, ATX (Advanced Technology Extended).

Til nå er det få leverandører av PC-utstyr som tilbyr BTX-tilpasset utstyr på det åpne markedet. Det aller meste som lages, leveres til selskaper som leverer komplette systemer. Dette inkluderer også Intels egne BTX-hovedkort. En del kabinetter skal likevel kunne kjøpes separat hos enkelte forhandlere.

Shuttle, som leverer både komplette systemer, halvfabrikata-systemer (barebones) og hovedkort, mener ifølge Digitimes at omtrent 5 prosent av de 750.000 mini-PCer selskapet regner med å levere i år, vil være BTX-systemer. Shuttle planlegger å lansere tre nye BTX-baserte XPC-er i år, alle basert på den lille Pico BTX-varianten.

Ifølge Digitimes vil enkelte av de taiwanske hovedkortprodusentene begynne å levere hovedkort for forhandlersalg i løpet av andre kvartal av 2005, men det er først i 2006 at salget ventes å ta av.

Målet med BTX er å gjøre PC-enes utforming bedre tilpasset dagens krav. ATX ble utviklet på en tid da 486-prosessorene dominerte. Siden den tid er mange PC-komponenter blitt videreutviklet i en retning som har gitt PC-ene betydelig mer ytelse, men samtidig betydelige varmeproblemer. Dette gjelder både skjermkort, harddisker, minnebrikker, prosessorer og selve hovedkortene. ATX-formatet er ikke tilpasset dagens behov for luftgjennomstrømning, noe som betyr mange systemer må utstyres med flere kraftige vifter. Dette fører til støy.

ATX er heller ikke spesielt godt tilpasset dagens trend som går i retning av mindre kabinetter, hvor mulighetene for utlufting er enda mer begrenset.

BTX vil komme i tre varianter, Pico BTX, Micro BTX og vanlig BTX. Standarden sette krav til størrelsen på hovedkortene, samt det normale antallet ekspansjonsspor, henholdsvis 1, 4 og 7, for de tre ulike variantene.

Intel Desktop Board D915GMH Office

I tillegg til å være designet for bedre luftgjennomstrømning senker behovet for mange og kraftige vifter og for å gi bedre plass til strømforsyning og I/O, er BTX-kabinettene utstyrt med en metallplate som skal gi strukturell støtte til hovedkortet og fungere som feste for prosessorens kjøleenhet. I dag festes kjøleren vanligvis direkte til hovedkortet eller prosessoren, noe som nødvendigvis begrenser vekten på kjøleren.

Selv om flere av PC-komponentene som er tilpasset BTX, blant annet hovedkort, strømforsyning for små systemer, kabinett og kjøleviften til prosessoren, ikke kan hentes fra eksisterende ATX-systemer, vil minne, lagringsenheter, innstikkskort (PCI, PCI Express) og strømforsyninger for større kabinetter være uavhengige av om systemet er basert på ATX eller BTX.

Mer informasjon om BTX finnes her:

Bilder av en del BTX-prototyper finnes her.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.