BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forslag for enklere WLAN i bedrifter

To harde konkurrenter har gått sammen om et forslag som kan gjøre bedrifts-WLAN rimeligere og enklere.

7. apr. 2005 - 13:44

Et viktig tema for leverandører og brukere av omfattende trådløse lokalnett i bedrifter, er fordelingen av oppgaver mellom aksesspunkter og svitsjene som formidler signalene fra aksesspunktene til resten av nettverket. Stort sett er man enige om at drifts- og sikkerhetshensyn gjør det gunstig med «dumme» aksesspunkter og «intelligente» svitsjer.

Det har likevel vist seg vanskelig å bli enig om en standard. Oppstartselskapet Airespace som siden er overtatt av Cisco foreslo en «Light Weight Access Point Protocol» (LWAPP) i 2003, men møtte motstand fordi forslaget var for nøye med å definere hva som skal skje i et aksesspunkt.

Standardiseringsorganisasjonen IETF opprettet derfor en komite for «CAPWAP» (Control and Provisioning of Wireless Access Points) for å få fram og diskutere saken videre, og innen en frist denne uka var det kommet inn nye forslag.

Ifølge fagbladet Fierce WiFi er det kommet et spesielt interessant felles forslag fra to rivaler som ikke skal være spesielt kjent for å samarbeide, Trapeze og Aruba. Forslaget er døpt SLAPP for «Secure Light Access Point Protocol». Denne protokollen dreier seg utelukkende om kontrollsignalene som lar et aksesspunkt opprette en forbindelse til en svitsj og hente ned informasjon fra svitsjen.

Forslagsstillerne mener dette er tilstrekkelig for å la aksesspunkter kontrolleres gjennom sentralt plasserte svitsjer. Det åpner å kombinere enkle og rimelige aksesspunkter fra flere leverandører i samme nett, og for at driften blir både billigere, sikrere og mer effektiv.

En viktig fordel ved SLAPP er at den ikke behøver å begrenses til WLAN etter 802.11-standardene, men vil kunne utvides til andre trådløse teknologier der et mangfold av trådløse aksesspunkter skal driftes gjennom sentrale enheter. Det innebærer at for eksempel RFID-lesere, WiMax- og Ultra Wide Band-aksesspunkter også vil kunne styres gjennom SLAPP.

Når det gjelder en eventuell utvidelse av SLAPP til RFID er det allerede i gang samtaler mellom SLAPP-folk og IETF-gruppen som arbeider med et forslag kjent som SLRRP («Simple Lightweight RFID Reader Protocol»).

IETF vil vurdere SLAPP mot LWAPP, samt mot to forslag som ventes fra henholdsvis Siemens (Chantry) og Panasonic.

For humorens skyld, vil jeg gjerne sitere dette avsnittet fra Techworld-artikkelen til Peter Judge, Wi-Fi vendors get SLAPP-happy: «Given the steady improvement in protocol names – SLAPP and SLRRP are so much better than LWAPP – we want to encourage other vendors to get in there. How about a (Nokia-produced?) Localised AP Protocol (LAPP) in Finnish? Or Madge could help out legacy network users by submitting a Token Ring AP Protocol (though others would dismiss it as a proprietary TRAPP). Vendors that want more discipline coud threaten us with the Secure Tightly Restrained AP Protocol (STRAP). And finally, somebody, please, let's propose a Cisco Related AP Protocol...»

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.