DIGITALT GRENSEFORSVAR

– Forslaget om digitalt grenseforsvar bryter personvernet

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Åserud, Lise
NTB
6. jan. 2017 - 08:17

Oslo (NTB): Forslaget om digitalt grenseforsvar (DGF) «undergraver kommunikasjonsvernet til den norske befolkningen.» Det kan ikke gjennomføres uten å bryte med de grunnleggende krav til person- og kommunikasjonsvern som gjelder i Norge og Europa. Slik konkluderer den internasjonale juristkommisjonens norske avdeling, ICJ-Norge, som torsdag leverte sin uttalelse til Forsvarsdepartementets høring om innføring av DGF.

Lysne II-utvalgets rapport utreder prinsipielle sider ved en eventuell tilgang for Etterretningstjenesten til digital kommunikasjon som går inn og ut av Norge.

– Også kommunikasjon i Norge vil bli overvåket

Men ICJ-Norge påpeker at store deler av vår internettbruk går via skylagringstjenester og sosiale medier som har servere utenfor Norge. Ifølge kommisjonen innebærer utvalgets forslag filtrering og lagring av store deler av befolkningens elektroniske kommunikasjon i Norge, noe utvalget også erkjenner, ifølge kommisjonen.

– Eventuelle forestillinger om at DGF bare omfatter «utenlandsk» kommunikasjon er derfor feilslåtte, understreker ICJ-Norge.

Departementet har satt høringsfristen til fredag 6. januar.

EU-domstolen kom med en kjennelse onsdag 21. desember om at masselagring av data er ulovlig. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.