Først i Norge med HDTV over nettet

Utbyggingen av ADSL2+ har gjort det interessant å tilby IPTV med høy oppløsning i Norge.

Først i Norge med HDTV over nettet

Utbyggingen av ADSL2+ har gjort det interessant å tilby IPTV med høy oppløsning i Norge.

Produksjonsselskapet CIK Media annonserer at selskapet i samarbeid med VIF TV og HegnarOnline TV nå lanserer IPTV med HD-kvalitet.

- Nå tar vi web TV et langt steg videre ved å løfte kvaliteten på sendingene skyhøyt. High Definition TV på web er fremtiden og det er veldig moro at vi har klart å lansere dette som et av de første TV selskapene i verden, sier Olav JS Mellingsæter, daglig leder i CIK Media, i en pressemelding.

Kombinasjonen av et stadig voksende antall bredbåndabonnementer som har nedlastingshastighet i ADSL2+-klassen, samt rekordsalg av HD-klare flatskjermer, gjør at mange nå er klare for å ta imot HDTV over nettet.

Mellingsæter mener utviklingen av stadig mer innhold vil være den største driveren for utbygging og videreutvikling av båndbredde - da det øker etterspørselen etter kraftige linjer.

De første som slippes i høykvalitetsformatet er HegnarOnline TV og VIF TV. Vålerenga Fotball blir dermed verdens første fotballklubb med egen High Definition TV kanal.

- Vi var den første norske fotballklubben som lanserte vår egen TV-kanal. Vi er desidert størst av dem som har fulgt vårt eksempel, og siden mai i år så har VIF TV generert 1,34 millioner sidevisninger. Nå tar vi atter en gang et grep som plasserer oss i første rekke og som gir våre seere en unik opplevelse, sier Bjørn Olsen, mediesjef i Vålerenga Fotball, i en pressemelding.

Fra VIF TV. Bildet er betydelig forminsket

- Med HD blir web-tv kvalitetsmessig langt bedre enn dagens fjernsynssignaler. HD distribueres i tillegg på basis av publikums nye brukermønstre, on demand. Gode bærbare PC-er vil også kunne få opp den samme kvaliteten på sendingene, sier Mellingsæter.

Han mener at kapasiteten på bredbåndslinjene kommer til å bli enda bedre for folk flest innen det digitale bakkenettet kommer på plass.

- Det gir HDTV på nett et forsprang på bakkenettet. I bakkenettet er det bare plass til et fåtall aktører, mens det på nett er plass til både små og store aktører, sier Mellingsæter.

Sendingene fra CIK Media er basert på videoformatet Windows Media Video V9 og Windows Media Audio V9 med flere lydkanaler. Sendingene vil leveres i HDTV-formatene 1080p og 720p, som krever en tilgjengelig båndbredde på henholdsvis 8800 kb/s og 5200 kb/s. I tillegg vil selskapet bruke kvasi-HD-formatene 520p og 480p, som krever omtrent 2200 kb/s båndbredde.

Løsningen vil normalt kreve at brukeren har en Windows-basert PC med relativt moderne prosessor og skjermkort.

HegnarOnline TV vil i første omgang kjøre en bilserie i HD. VIF TV vil gjøre ulike innslag og innholdskonsepter tilgjengelig i HD.

Til toppen