MASKINVARE

Første AMD Ryzen basert på 7 nanometer kommer i neste kvartal

Kan bli nødvendig for å få fart på prosessorsalget igjen.

AMD-sjef Lisa Su snakket om tredje generasjon av Ryzenprosessoren under CES-messen i januar i år. Den kommer i tredje kvartal.
AMD-sjef Lisa Su snakket om tredje generasjon av Ryzenprosessoren under CES-messen i januar i år. Den kommer i tredje kvartal. Foto: Reuters/Steve Marcus
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. mai 2019 - 15:40 | Endret 3. mai 2019 - 07:59

AMD har lenge snakket om at selskapet skal komme med prosessorprodukter basert på 7 nanometers prosessteknologi i år, noe som vil åpne for enda mer energieffektive og avanserte CPU-er og GPU-er. 

Selskapet lanserte allerede i november i fjor de første grafikkprosessorene (GPU) basert på denne nye prosessteknologien, som er en 7 nm-variant av den eksisterende Vega-arkitekturen. Disse grafikkprosessorene, Radeon Instinct MI60 og MI40, er beregnet for bruk i datasentre.

I tredje kvartal

Under en kvartalspresentasjon denne uken opplyste selskapet at både en ny generasjon GPU-er, basert på den nye Navi-arkitekturen, og de første CPU-ene basert på 7 nanometers prosessteknologi, vil bli lansert i tredje kvartal i år. Dette skriver Anandtech.

Dette dreier seg om den tredje generasjonen av selskapets Ryzen-prosessorer for stasjonære PC-er, basert på Zen 2-arkitekturen. I selskapets egen presentasjon er det opplyst at disse vil komme i midten av året. Disse har kodenavnet «Matisse».

Senere i år skal det også komme mangekjernede Ryzen ThreadRipper-modeller basert på samme teknologi. 

Bare delvis 7 nm

Nå er det ikke slik at hele CPU-en vil være basert på 7 nanometers prosessteknologi. I/O-delen vil være skilt ut i en egen silisiumbrikke produsert med 14 nanometers prosessteknologi, samt et antall «chiplets», separate silisiumbrikker hvor blant annet prosessorkjernene sitter. Det er disse som vil være produsert med 7 nm-teknologien. 

De ulike brikkene kommuniserer med hverandre via AMDs Infinity Fabric-teknologi.

Dette gjelder også de kommende Zen 2-basert Epyc-prosessorene, «Rome», som vist i illustrasjonen nedenfor. 

Det blir en kombinasjon av 7 nm- og 14 nm-teknologi i de kommende AMD-prosessorene. <i>Illustrasjon:  AMD</i>
Det blir en kombinasjon av 7 nm- og 14 nm-teknologi i de kommende AMD-prosessorene. Illustrasjon:  AMD

Svakere salg

Under presentasjonen av de finansielle resultatene for årets første kvartal, kom det fram at omsetningen til AMD har sunket med hele 23 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Dette skyldes redusert salg av både CPU- og GPU-produkter. 

Ifølge VentureBeat hevder AMD-sjef Lisa Su likevel at selskapet har økt markedsandelen i prosessormarkedet for sjette kvartal på rad. Hvis det stemmer,  kan det tyde på at det er den totale etterspørselen etter prosessorer som er redusert, ikke etterspørselen etter AMDs produkter spesielt. 

Selv om driftsmarginen til selskapet har økt det siste året, førte omsetningssvikten til at nettofortjenesten falt fra 120 millioner dollar i første kvartal i fjor til 39 millioner dollar i forrige kvartal.

Ifølge VentureBeat forventer Su ny vekst i 2020 når Sony trolig kommer med Playstation 5, som skal være utstyrt med den spesialtilpasset prosessor fra AMD. Prosessoren skal være basert på både Zen 2- og Navi-arkitekturene.

Les også: AMD har levd i skyggen av Intel i 50 år. Nå er optimismen større enn på veldig lenge (Digi ekstra)

Et par kodenavn, samt informasjonen om de første GPU-ene basert på 7 nm-prosessteknologien, har blitt rettet i artikkelen etter publisering. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.