RESULTATERFINANS

Første salgssvikt for Oracle siden 2002

Analytikerne er likevel enige med Larry Ellison i at selskapet gjør det forbausende bra.

24. juni 2009 - 13:37

Det er første gang siden 2002 at Oracle opplever sviktende omsetning. Selskapet leverte i går sine tall for kvartalet fram til 31. mai og for hele regnskapsåret 2008–2009.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor er tallene stort sett preget av nedgang. Oracle skylder på valutasvingninger, og peker på at alt ser svært annerledes ut omregnet i konstante valutakurser.

Omsetningen falt med 5 prosent til 6,86 milliarder dollar. I fast valuta var det en økning på 4 prosent.

Driftsresultatet falt med 3 prosent til 2,88 milliarder dollar, mens nettoresultatet falt med 7 prosent til 1,89 milliarder dollar. Målt i fast valuta økte begge, med henholdsvis 9 prosent og 5 prosent.

Oracles omsetning er tredelt. Omsetningen av nye lisenser falt med 13 prosent til 2,74 milliarder dollar. Omsetningen av lisensoppdateringer og support økte med 8 prosent til 3,05 milliarder dollar. Omsetningen av tjenester falt med 16 prosent til 1,06 milliarder dollar.

Fallende omsetning er svært uvant for Oracle. Vekstraten for kvartalene i regnskapsåret 2007–2008 varierte mellom 21 prosent og 28 prosent. Takten begynte å dabbe av i augustkvartalet i fjor, til 18 prosent. I novemberkvartalet økte med omsetningen med 6 prosent, i februarkvartalet med 2 prosent.

Omsetningen av nye programvarelisenser er en indikator på fremtidige inntekter. I regnskapsåret 2007–2008 varierte vekstratene mellom 16 prosent og 38 prosent. De fire siste kvartalene havnet den på 14 prosent, –3 prosent, –6 prosent og nå altså –13 prosent.

Geografisk sett er tilbakegangen størst i Europa, Midtøsten og Afrika der Oracle har over en tredel av sin omsetning. Her er omsetningen 10 prosent lavere enn i samme kvartal i fjor. I Asia/Stillehavet er omsetningen som i fjor, mens den i Amerika er redusert med 3 prosent.

Oracle-ledelsen mener tallene er svært bra, de økonomiske konjunkturene tatt i betraktning.

– Overskuddet per aksje [målt etter ikke GAAP-metode] vokste med 19 prosent for hele året. Det er en fantastisk prestasjon, sier ko-president Safra Catz.

– Vi gjorde det betraktelig bedre enn vi hadde ventet, sier finansdirektør Jeff Epstein.

– Vi vokste raskere og tok markedsandel fra SAP i hver verdensdel. Innen applikasjoner vokste våre forretningsapplikasjoner med 5 prosent i konstant valuta, mot SAPs tilbakegang på 27 prosent i deres siste kvartal. Historisk har Europa vært en bastion for SAP. Disse resultatene viser at vi kan konkurrere og slå dem overalt, sier ko-president Charles Philips.

Analytikerne er tilbøyelige til være enige i at Oracle gjør det godt, gitt den allmenne økonomiske situasjonen, går det fram av uttalelser til amerikansk presse.

På Nasdaq falt likevel Oracle-aksjen med et halvt prosentpoeng da tallene ble kjent.

16. juli skal Sun-aksjonærene stemme over salget av selskapet til Oracle. Oppkjøpet antas å fullføres innen utgangen av august.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.