BEDRIFTSTEKNOLOGI

Første superdatamaskin med kinesiske CPU-er

Kina gjør seg mer uavhengige av Vesten med «ShenWei SW1600».

ShenWei SW1600-prosessoren.
ShenWei SW1600-prosessoren. Bilde: Gov.cn
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. okt. 2011 - 15:09

Kinesiske myndigheter presenterte i forrige uke superdatamaskinen «Sunway BlueLight MPP» (神威蓝光). Dette skal være den nest kraftigste datamaskinen i Kina, bare slått av Tianhe-1A, som tidligere var verdens kraftigste superdatamaskin.

Sunway BlueLight MPP skal ha en teoretisk maksimalytelse på 1070,16 teraflops og en vedvarende ytelse på 796,9 teraflops målt med Linpack. Men i motsetning til Tianhe-1A er Bluelight-maskinen ikke basert på prosessorer fra USA. I stedet består maskinen av 8700 prosessorer av typen ShenWei SW1600, som ifølge den kinesiske regjeringen skal være utviklet ved et senter i Shanghai,

Prosessoren skal være den første som fullt og helt er utviklet i Kina. Det er ikke så mange detaljer om denne prosessoren som er kjent, men det skal dreie seg om en 16 kjernes, 64 bits RISC-prosessor som kan operere med en klokkehastighet på mellom 0,975 og 1,2 gigahertz.

Selve superdatamaskinen er installert ved Kinas National Supercomputing Center i Jinan. Hvis vi forstår de oversatte presentasjonene rett, er maskinen satt sammen av en rekke 1U-chassis som hver rommer fire hovedkort. Hvert av disse hovedkortene har plass til to CPU-er.

Det ser ut til at hvert hovedkort er utstyrt med 16 gigabyte med DDR3-minne. Nodene i systemet er forbundet med QDR Infiniband.

Hele systemet er vannkjølt og har en hoveddatalager på 150 terabyte og et eksternt lager på 2 petabyte. Det har et effektbehov på 1074 kilowatt. Dette gir et ytelse/energi-forhold på 741 megaflops per watt. Blant de 500 superdatamaskinene i Top 500 Supercomputer Sites-listen i juni var dette forholdet i gjennomsnitt 464 megaflops per watt.

Til Wall Street Journal sier Jack Dongarra, en superdatamaskinekspert ved Oak Ridge National Laboratory i USA, at det nye systemet benytter en Linux-variant som operativsystem.

Han mener at informasjonen som er utgitt om systemet virker troverdig.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.