RESULTATERFINANS

Forsvaret stiller svakt i forhandlinger

Forsvaret har valgt en svært uvanlig modell for milliard-IT-prosjektet Golf. Nå trenger ikke IBM-sjef Endre Rangnes å fire på prisen.

8. feb. 2002 - 11:29

I forhandlingene om milliard-prosjektet Golf, som skal samle alle forsvarsgrenenes IT-systemer til et fellessystem, har Forsvaret valgt en svært uvanlig strategi. I sluttforhandlingene med IBM sitter Forsvaret med dårlige kort, noe som gjør det vanskelig å forhandle på pris.

Prosjektet er med sine fire års løpetid, en total prislapp trolig på over milliarden og den teknisk utfordringen det er å samle alle datasystemer i ett nytt system, et av de mest omfattende IT-prosjekter i Norge så langt.

Med alle sine forløpere har prosjektet gått siden midten av 90-tallet. Etter en rekke endringer og utsettelser endte flere delprosjekter opp i ett fellesløp. Konkurransen om Golf-kontrakten ble utlyst 16. mai 2000.

21. desember i fjor offentliggjorde departementet av IBM, ikke Accenture fikk kontrakten. Nå har Accenture innklaget avgjørelsen - Forsvaret har ikke vektlagt pris og besparelser slik de sa da de ba om tilbud, mener Accenture.

Men IBM har faktisk ikke fått noen kontrakt, forteller Jørgen Dyrhaug, rådgiver i Golf-prosjektet, til digi.no.


- Forsvaret har bestemt seg for å gå videre i forhandlinger med IBM. Men det er ikke undertegnet noen kontrakt, vi skal blant annet forhandle om pris, forteller Dyrhaug som på spørsmål fra digi.no medgir at dette er en uvanlig forhandlingstaktikk. I tilbudene fra IBM og Accenture lå det bare ved prisestimater. Men Accentures markedssjef Bjørn Boberg fremlegger oppsiktsvekkende informasjon.

- Departementet vet ikke hva vårt tilbud ville koste. Vi åpnet blant annet for en prismodell som ikke er basert på timepris, men betaling når gevinster realiseres, en langt på vei 'no cure, no pay-modell'. Vi synes det er rart at departementet ikke engang var interessert i å diskutere dette, sier Boberg til digi.no.

Mye tyder at IBM-sjef Endre Rangnes nå ikke trenger å fire på sitt anslag. Uten konkurrerende tilbud, har ikke Forsvaret noen særlige virkemidler til å presse prisen. Og Forsvaret har dårlig tid og tåler neppe en ny utsettelse.

Forsvaret er nå på overtid, blant annet fordi alle andre departementer innførte statens nye økonomireglement i løpet av 1999. Nettopp på grunn av år-2000-problemet og Forsvarets utallige datasystemer, fikk Forsvarsdepartementet utsettelse til 2002.

I tillegg vet IBM stort sett hva Forsvaret har råd til. For pengene til første fase av Golf ble bevilget over statsbudsjettet, så departementet kan ikke påstå de har fått mindre penger.

Årets budsjettforslag på totalt 272 millioner kroner peker mot en totalkostnad på over én milliard kroner. 177 millioner skal brukes for å tilpasse Forsvarets IT-systemer til statens økonomireglement, noe alle de andre departementene var ferdig med i allerede i desember 1999.

- Stiller ikke nå Forsvaret dårlig i forhandlingene med IBM?

- Vi mener etter en samlet vurdering at dette er den beste ordningen. Det vil være forferdelig krevende å forhandle med to partnere, sier Dyrhaug til digi.no.

Han medgir at det bare er hypotetiske og teoretiske muligheter for å gå tilbake til Accenture igjen.

- Accenture har som i vanlige offentlige anbudsrunder anledning til å klage, men vi ser på dette som en formalitet, sier IBM-sjef Endre Rangnes til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.