Fortell om katastrofen du avverget

Mange har ofte spådd verdens undergang. Men sjelden har så mange tjent så mye på å varsle om så lite som Y2K-krisen.

Mange har ofte spådd verdens undergang. Men sjelden har så mange tjent så mye på å varsle om så lite som Y2K-krisen.

En rekke nettsteder har de siste dagene rapportert at det er år 192000. HP meldte i noen timer at det er 1.1. ***INVALID DATE***, men tok seg raskt inn. Et script på SOLs hjemmesider melder at det er år 100. og en videosjappe i Sør-Korea fant ut at utlånsfrister var overskredet med 100 år.

Kuriøst, men innrøm det: Y2K var en gedigen skuffelse. Ikke en eneste liten katastrofe var i emning en gang. Og kom ikke og fortell meg at det er nettopp fordi det er blitt brukt så mye penger.

I USA ble det brukt et sted mellom 800 og 5.000 milliarder kroner, i følge Wall Street Journal. Land som Ghana, Russland og Nigeria brukte nesten ingenting.

Verken i USA eller Ghana eller noen andre steder brøt landets infrastruktur sammen.

Enten man brukte 6.000 milliarder eller null, skjedde det altså i praksis: Ingenting.

Var det hele en stor bløff, kløktig arrangert i en gigantisk konspirasjon hvor verdens IT-konsulenter og deres levebrød sto i sentrum?

Det er et spørsmål som kommer til å bli stilt om igjen og om igjen i tiden som kommer.

Nå er det på tide at IT-bransjen beviser at innsatsen var verdt pengene - utover episoder som i videosjappa i Sør-Korea.

I all ståheien som har vært omkring faren for globalt sammenbrudd de siste årene, har nemlig et element glimret ved sitt fravær: Konkrete eksempler på hva som ville gått galt dersom det som ble gjort ikke hadde blitt gjort. År 2000 aksjonen i Norge har eksempelvis ikke vært i stand til å peke på en eneste helt konkret liten katastrofe som er blitt avverget av det arbeidet som ble gjort.

Kanskje det er fordi ingen har fortalt oss det? Dersom du vet om en katastrofal hendelse som ikke oppstod, så har du her anledning til å bidra til beviset på at innsatsen var verdt pengene: Send en mail til redaksjon@digi.no og fortell om det.


(P.S. Fra et av de afrikanske landene hevdes forøvrig følgende e-mail fra en IT-ansvarlig å være nært opp til virkeligheten: "Dear Sirs, We have now solved the Y2K-problem. It seems ridiculous to me, but anyway we took the calendar for the Year 2000, and converted the Y's to K's, so now we have the months Januark, Februark, Mak and Julk correct." D.S.)

Til toppen