FORBRUKERTEKNOLOGI

Fortsatt prisras på bærbare PC-er

Prisene på bærbare PC-er har rast etter nyttår, og flere butikker bryter en ny barriere.

17. jan. 2006 - 07:46

digi.no har tidligere skrevet om at enkelte bærbare PC-er har krøpet under 5 000-kronersgrensen. Dette skjedde i slutten av mai 2005, bare en drøy måned etter at 6 000-kronersgrensen var brutt.

Etter dette ble det mer stille i bunnprissegmentet, i mange måneder. Det har vært perioder uten maskiner til under 5 000, og relativt få modeller har vært tilgjengelig til under 6 000.

Nå ser det ut til å være bevegelse i markedet igjen.

Whitebox startet året med å tilby en bærbar PC til 4 368 kroner, inkludert moms. Maskinen var utstyrt med 1,4 GHz Intel Celeron M-prosessor, 40 GB Harddisk og 256 MB minne, men er nå utsolgt. Maskinen har dessuten minst en stor hake, nemlig at den mangler operativsystem, og Windows koster rundt 700 kroner ekstra. Å tilby bærbar PC uten operativsystem er ikke så vanlig, men kan være en grei mulighet for folk som allerede har lisenser eller vil kjøre Linux.

Dell Norge smyger seg enda et hakk lavere, med en maskin som også har 1,4 MHz Celeron M-prosessor, 40 GB harddisk og 256 MB minne. Med tilbud på 4 321 kroner for en bærbar PC er de billigst i landet, men for å oppnå denne prisen må man jobbe litt, noe som er ganske vanlig når Dell gir ut lokkepriser.

Når man beveger seg fra forsiden til kjøpssiden er prisen nemlig plutselig gått opp 1 000 kroner. Da gjelder det å lete seg frem til hvor Dell har lagt på noe ekstra i konfigurasjonen som gjør maskinen dyrere enn annonsert. De første 600 kronene var lette å lokalisere, og kunne spares inn ved å redusere garantitiden til ett år. Resten av beløpet viste seg å stamme fra en ny og dårligere supportavtale Dell har lagt til. Man får kun garanti i 90 dager.

Begge de billigste tilbudene er dermed oppnådd ved å fjerne noe som vanligvis er med i pakkene.

Men det er også andre som nå tilbyr PC-er til under 5 000 kroner. Elkjøp smyger seg hårfint under, med en Fujitsu Siemens-maskin, med samme prosessor-hastighet og minnestørrelse som de andre, men mindre harddisk på 30 GB. Netshop selger også en Acer-PC til 4 995 kroner. Denne maskinen har Sempron 3000+-prosessor, 256 MB minne og 40 GB harddisk.

Analyseselskapet Gartner hevder at PC-prisene kan fortsette å falle, mye på grunn av at Dell ventes å senke prisene for å få i gang veksten igjen. Dette vil påvirke hele bransjen, mener Gartner. De mener Dells konkurrenter må forberede seg på en nytt vanskelig år, særlig i modne markeder (som Vest-Europa), at underleverandører kan vente seg videre prispress i 2006 og at brukere kan glede seg til enda større konkurranse og lavere priser.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.