BEDRIFTSTEKNOLOGI

Forvaltningsnett: - Staten bondefanget av Microsoft

1. oktober jekker Microsoft opp prisene for Norges største bedrifter og hele offentlig sektor. Staten føler seg bondefanget av Microsofts nesten-monopol.

25. sep. 2001 - 07:03

Det er ikke lenger like selvfølgelig at alle alltid sitter på den nyeste versjonen av Windows, Office og Microsofts serverprogramvare. Mange kunder ønsker å spare penger og beholde programvare de kanskje relativt nylig har lært opp sine brukere i. Mange føler dessuten at dagens programvare fungerer godt nok.

Men snart mister de store Microsoft-kundene mye av denne valgfrihetene. Endringene ble offentliggjort i mai og trer i kraft 1. oktober.

Les om endringene: Microsoft kutter evige lisenser
digi.no kan avsløre at de nye reglene vil kunne øke IT-budsjettet for offentlig sektor betydelig. For offentlig sektor har gjennom Forvaltningsnett-samarbeidet forhandlet seg til en storkunde-kontrakt og rammes dermed av de nye reglene.


- Microsofts nye lisenspoltikk kan gjøre det ulønnsomt å hoppe over en oppgradering. Dette kan øke kostandene for de offentlige instanser som av økonomiske eller tekniske årsaker ikke ønsker å oppgradere så ofte, sier Alf Nelson, seniorrådgiver i Forvaltningsnett til digi.no.

- Det er ikke så mye vi kan gjøre, vi har sendt saken til vurdering hos våre jurister. Microsoft har en en relativt sterk monopolposisjon og mange av våre offentlige kunder føler seg rett og slett bondefanget, sier han til digi.no.

Forvaltningsnett har ikke beregnet hva de nye reglene vil koste offentlig sektor. På nettsidene deres ligger det en lengre forklaring med råd til offentlige instanser.

Det nye systemet til Microsoft er komplisert og kan i enkelte tilfeller bli ganske dyrt. Uansett vil de nye regelene øke totalregningen til Microsoft med mellom 33 til 107 prosent, sier analyseselskapet Gartner Group.

Alle offentlige instanser må gjøre et valg før 1. oktober - skal de betale mer eller bruke gammel programvare? - konkluderer Nelson.


Om det lønner seg å ha vedlikeholdsavtaler eller kjøpe nye lisenser fra gang til gang vil avhenge av hvor ofte man bytter versjoner. Vedlikeholdsavtale lønner seg dersom man bytter versjon med mindre enn cirka 3,5 års mellomrom, mener Gartner. For den enkelte person betyr de nye reglene at du ikke kan oppgradere for eksempel en Office 97-lisens til Office XP. Da må du før 1. oktober kjøpe Office 2000 og så oppgradere til XP.

Endringene vil gjøre det dyrere og vanskeligere for store bedrifter som vil bremse oppgraderingen av Office og Windows. Ifølge Microsoft bruker 60 prosent av alle Office-brukere fremdeles Office 95 eller 97.

Telenor, Norges største IT-selskap, sa opp sin entreprise-avtale med Microsoft i februar og unngår derfor å bli rammet av de nye endringene. Telenor har 22.000 ansatte, hvorav de aller fleste er IT-brukere. I tillegg kommer Microsoft-programvare som brukes på deres servere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.