Forventer en server i hvert hjem

- Vi ser for oss at hjemmene utstyres med spesielle servere som håndterer forbindelsene til omverden og fordeler dem gjennom et trådløst lokalnett, sier toppsjef Paul Stodden i Fujitsu Siemens.

- Vi ser for oss at hjemmene utstyres med spesielle servere som håndterer forbindelsene til omverden og fordeler dem gjennom et trådløst lokalnett, sier toppsjef Paul Stodden i Fujitsu Siemens.

Stodden leder et selskap som markerer seg innen alt fra hjemme-PC-er til avanserte servere med Fujitsus egne Sparc-kompatible prosessorer. På en spesiell Oktober Festival i den sørtyske byen Augsburg for 5000 spesielt inviterte partnere og kunder, har Fujitsu Siemens blant annet lansert et alt-i-ett underholdningsapparat kalt Multitainer. Denne maskinen er ikke noen endelig løsning for hjemmemarkedet, men snarere et første skritt mot et bredt produktutvalg Stodden ser for seg om noen år.

- Hjemmeserveren vil håndtere bredbånds-tv, satellittforbindelser, høyhastighets datakommunikasjon og tale, sier Stodden. - Den vil drive et trådløst lokalnett som fordeler tjenester til en rekke forskjellige typer klienter, alt fra PC-er og allsidige underholdningsmaskiner til trådløse telefoner. Vi kan også forvente apparater som kombinerer forskjellige slags tjenester.

Stodden advarer at markedet er på et svært tidlig stadium, og at det etter hvert vil vise seg hva slags tjenester det er mest hensiktsmessig å samle i bestemte apparattyper.

- Det er det opptil kundene å avgjøre. De vil reagere på en rekke innflytelser, særlig på detaljistsiden og fra tilbydere av Internett- og kabel- og teletjenester. Alle slike aktører utgjør potensielle partnere for oss.

Stodden er avmælt og rolig i stilen, og oser trygghet mer enn boblende optimisme.

- Vi har et godt grunnlag for å holde oss på høyden i et markedet som vil utvikle seg svært raskt. Vi har utmerket teknologi på PC- og serversiden. Forbindelsen vår til Siemens gir oss tilgang til spissteknologi innen kommunikasjon. Fujitsu vil løpende tilføre oss erfaring med avanserte trådløse løsninger på det japanske markedet. I Europa har vi holdt stillingen som største IT-leverandør til hjemmemarkedet de tre siste kvartalene.

Stodden overtok roret i Fujitsu Siemens i våres, og har brukt den første tiden til å gjennomføre endringer innen både produksjon og distribusjon. Et nytt ordremottaksystem innføres i samarbeid med SAP og Oracle. Når kostnadsreduksjonene kommer, vil selskapet få større spillerom til ny satsing.

Det er langt fra bare hjemmemarkedet som opptar Stodden. Han taler seg varm om stormaskiner, der han forventer ytterligere framgang, selv i skyggen av en stadig mer aggressiv IBM.

- Innen stormaskiner er vi store i land som Tyskland, Belgia og Australia. Vi vil være i stand til å møte IBM også når de får ut sitt nye 64 biters system. Vi tar først og fremst sikte på å levere plattformer til løsningsintegrerere. Vi konkurrerer ved å tilby utvidede tjenester innen sikkerhet, tilgjengelighet og skalerbarhet. Vi har et godt samarbeid med nøkkelspillere som SAP, Siebel og Oracle.

Stodden viser også til det brede utvalget av Intel- og Sparc-baserte servere og arbeidsstasjoner som nå markedsføres verden over med de samme egenskapene og betegnelsene, og til selskapets kompetanse innen Windows og gode forhold til Microsoft.

- Microsoft vokser seg opp mot storsystemverden nedenfra. Vi har stor tro på Windows 2000 Datacenter Edition. Vi utelukker ikke at Windows en gang vil drive stormaskiner.

Det gjennomføres spesielle tiltak for å gi Fujitsu Siemens en profil som er tydeligere europeisk og mindre preget av det tyske. Det er nødvendig etter hvert som andre markeder enn det tyske står for brorparten av omsetningen.

- Vi er bevisste på å ansette ikke-tyskere i ledende stillinger. Vi desentraliserer en del nøkkelfunksjoner, og lokaliserer dem blant annet i Storbritannia. Vi investerer spesielt for å styrke apparatet utenfor Tyskland, særlig innen salg og support.

Oktober Festival viser at den europeiske satsingen ikke er begrenset til EU-landene. Foruten Norge og Sveits, er også land som Russland og Tsjekkia representert.

Les også:


Bærbare med Bluetooth til jul
Lukkede PC-er er den nye moten
Multitainer gir alt fra web til video

Til toppen