BEDRIFTSTEKNOLOGI

Framskyndet Longhorn-beta klar for alle

Microsoft har framskyndet beta 3 av Longhorn-serveren: Den er nå gratis tilgjengelig for alle.

26. apr. 2007 - 09:08

Microsoft melder at den etterlengtede oppgraderingen av Windows Server, kjent som «Longhorn», er i rute for å ferdigstilles før jul. Selskapet vurderer likevel å utsette selve lanseringen til over nyttår.

En ny foreløpig versjon, beta 3, er lagt ut til gratis utprøving for alle som måtte ønske det: Windows Server Code Name "Longhorn" Beta 3 Evaluation. Dette er i forkant av et skjema som ble gjentatt rundt påske, da det het at Longhorn beta 3 skulle gjøres allment tilgjengelig en gang i juni.

Beta 2 kom i mai i fjor, og kjører i dag på flere hundre servere i produksjonsmiljøer. Microsoft mener beta 3 er tilstrekkelig avansert til å gi et reelt inntrykk av hva sluttproduktet kan bli. De håper på så mange nedlastninger og så mange tilbakemeldinger som mulig.

Budskapet som Microsoft hefter ved Longhorn, er at systemet tilbyr større kontroll, større fleksibilitet og bedre beskyttelse. For bedrifter skal det innebære kostnadsreduksjoner og større evne til løpende å tilpasse IT-systemer til forretningsbehov.

I forhold til dagens Windows Server 2003 R2 skal Longhorn tilby spesielt bedre automatisering av daglige driftsoppgaver, strammere sikkerhet, økt effektivitet og større tilgjengelighet.

Skriptmiljøet PowerShell spiller en viktig rolle i automatiseringen av daglige driftsoppgaver.

Microsoft framhever også nye sikkerhetsfunksjoner. Installasjonsalternativet «Server Core», der man begrenser serverens funksjoner med utgangspunkt i hvilken rolle den skal spille – det gis i utgangspunktet åtte roller å velge mellom – innebærer også at den blir mindre utsatt for angrep. Flere moduler, blant dem «Network Access Protection» (NAP), «Read Only Domain Controllers» og «Firewall with Advanced Security» overvåker den løpende driften og håndhever oppsatte sikkerhetsregler. Microsoft har integrert NAP med tjenestene Microsoft Update og Windows Update: Det skal gi systemansvarlige bedre kontroll over hvilke oppdateringer de vil installere, og i hvilken rekkefølge.

En utvidelse av webserveren Internet Information Services (IIS) med modulen «Go Live» skal gi adgang til å sette den opp som vertskap for webapplikasjoner og for .Net 3.0 Web Services, under Longhorn.

Longhorn inneholder ny funksjonalitet for å håndtere fjerne brukere og distribuerte applikasjoner, med tanke på større skalerbarhet og enkelhet: «Terminal Services Gateway», «Terminal Services Easy Print» og «Terminal Services RemoteApp».

Tilgjengelighet, pålitelighet og ytelse bedres gjennom forenklet failover, dynamisk partisjonering og selvjusterende egenskaper i forhold til nettet.

Longhorn fullfører fornyelsen av Microsofts mest grunnleggende produkter, etter Vista og Office 2007. I 2008 oppgraderes ytterligere to nøkkelprodukter: utviklerverktøyet Visual Studio («Orcas») og databasen SQL Server («Katmai»).

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.