FORBRUKERTEKNOLOGI

Fredsprisvinneren vil ha et eBay for fattige

Etter suksessen med Grameen Bank vil fredsprisvinneren gi de fattige tilgang til nettauksjoner.

15. des. 2006 - 12:54

Muhammad Yunus fikk tildelt årets fredspris for sitt arbeide med å skape Grameen Bank, en bank som låner ut penger til fattige som ikke finnes kredittverdige.

Han står også bak et mobilselskap sammen med Telenor. Det har blitt en kjempesukses, både for å hjelpe mange ut av fattigdom og som en vellykket kommersiell satsning. Selv om Telenor og Yunus nå krangler om en gammel intensjonsavtale, der partene var enige om at Telenor på sikt skulle selge seg ned, så gir erfaringene mersmak til å også prøve ut andre teknologier og forretningsområder.

Nå ønsker Yunus å benytte sin posisjon som fredsprisvinner til å få andre til også å bidra i kampen mot fattigdom. På et besøk i København i Danmark, torsdag denne uken, oppfordret fredsprisvinneren til at det bør skapes et eBay for verdens fattige.

- Folk har det så travelt med å skifte fra den ene mobiltelefonen til den neste, eller fra den ene iPod-versjonen til den andre, at de ikke tenker over hva teknologien kan gjøre for verdens fattige, uttalte Yunus, ifølge comon.dk.

Yunus har stor tro på at informasjonsteknologi kan spille en nøkkelrolle i kampen mot fattigdom.Telemedisin og e-handel var to eksempler han trakk frem som gode løsninger for å hjelpe innbyggere i fattige landsbyer som ligger langt unna bysenterne. Innen e-handel trakk han frem behovet for en nettauksjonstjeneste.

- La oss ta eBay, hvor du kan kjøpe og selge ting. Hvorfor kan vi ikke skape et "eGrameen", hvor fattige kan kjøpe og selge? Det kunne vært en lokal eGrameen kiosk , hvor man komme med dine ting og be om at de selges på nettet. Så får du kanskje beskjed neste dag når tingene er solgt, sier Yunus til comon.dk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.